Een deel het Haarlemmermeerse Bos was in 2002 onderdeel van de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade. Enige tuinen, een speelbos en het Haarlemmermeer Paviljoen zijn de overblijfselen hiervan. Het Paviljoen is een prijswinnend ontwerp van Asymptote Architects uit New York. Een bijzonder gebouw in een bijzondere setting. Dus uitermate geschikt voor een bijzonder en goed restaurant…
Liefde op het eerste gezicht
Toen chef-kok Jonathan Karpathios en zijn vrouw Willeke het futuristisch paviljoen voor het eerst zagen, waren ze er direct verliefd op. Ze maakten een goed businessplan en zo kwam het dat ze in 2007 de deuren van hun restaurant Vork & Mes konden openen. Chef Karphatios had toen al flink wat ervaring opgedaan in diverse sterrenzaken, waaronder La Tante Clair*** en Merlet*).
Lekker (en) dichtbij
Chef Karpathios heeft een grote voorliefde voor groenten van eigen bodem. Vooral de veelzijdigheid aan bieten vind hij fantastisch. Dat laat hij ook ruimschoots zien met zijn recept ‘bietenparelgort’. Hij probeert zoveel mogelijk te koken van wat hij in zijn eigen moestuin kan plukken. ’s Morgens plukken, ’s avonds op het bord; dat is zijn missie. Vandaar dat het menu van de dag een verrassingsmenu is. Karpathios weet vaak pas op de dag zelf wat hij gaat koken. Het is totaal afhankelijk van de oogst. Hierdoor blijft de kaart ook betaalbaar: een vijf-gangen verrassingsdiner kost vijfendertig euro. Het vlees haalt hij uit zijn eigen schaapskudde of van drie lokale boeren die speciaal voor Vork & Mes koeien houden. Zowel het vlees als de groenten zijn biologisch.
Geen sterallures
Karpathios heeft dus ruime ervaring in sterrenkeukens. Het serveren van ganzenlever en kaviaar staat op zijn C.V. Dit zal je echter niet snel terugvinden bij Vork & Mes. De chef houdt van pure smaken. Dit betekent veel groenten, fruit en kruiden. En een wortel blijft herkenbaar als wortel en wordt dus niet verwerkt tot onherkenbare mousse. Karpathios’ doel is om zijn gasten een leuke avond te bezorgen. Met lekker eten, een goede ambiance en een geweldig uitzicht. Zou zijn restaurant een Michelinster krijgen, dan zou hij die teruggeven. Daar doet hij het niet voor.
Karpathios tegen verspilling
Zelf geoogste groenten bereid en serveer je met meer liefde dan dat je zou doen met hun collega’s uit de supermarkt, ervaart Karpathios. Hij gooit dan ook nauwelijks iets weg. Zonde en onnodig vindt hij. Vandaar dat hij zich inspant voor GreenCook. Met verrassende recepten en tips laat hij zowel zijn collega’s als de ‘gewone’ consumenten zien wat je nog allemaal kan doen met die paar stronkjes broccoli of dat restje bloemkool. Maar ook met die tomaten met een plekje. Zonde om weg te gooien!
Zie hier hoe Karpathios laat zien wat je met afgekeurd eten kan doen!
Neem een kijkje in- en rondom het restaurant!