Onkruidboek

Een tuin hebben lijkt zo idyllisch maar het is vooral ook hard werken. Niet erg op z’n tijd maar het kan zo ‘voor niks’ lijken als je voor de zoveelste keer die vervelende heermoes of ’t kleefkruid aan het weghalen bent. Maar voordat je overweegt de boel maar te bestraten of te behandelen met chemische middelen, er is hoop. Het nieuw uitgekomen ONKRUIDBOEK van Suze Peters, Lotte Stekelenburg en Caroline Zeevat geeft een andere kijk op onkruid. Maak van je vijand een vriend…

Onkruid als ingrediënt

Van brandnetel kenden we natuurlijk al een hoop culinaire toepassingen maar wist je dat je heermoes als asperges kan eten, of er thee van kan trekken? En hoe klinkt zevenblad-flan met ricotta en pijnboompitten? Of kappertjes van paardenbloemknoppen? En wat dacht je van stamppot van vogelmuur met aardpeer, pastinaak en aardappel?

Onkruid als plantenvoeding of insecticide

Van bepaalde soorten onkruid kan je eenvoudig plantenvoeding maken of insecticide. Een heermoesaftreksel (gewiede heermoes een dag laten staan in een emmer water, vervolgens zeven en verdunnen met water) werkt versterkend voor bijvoorbeeld rozen en aardappelplanten en daarnaast werkt het ook nog eens preventief tegen bladluis. En van een aftreksel van brandnetel maak je eenvoudig een insecticide tegen alle soorten luis en rupsen.

Onkruid natuurlijk bestrijden

Naast tips wat je allemaal met onkruid kan doen (opeten, plantenvoeding maken of zelfs verf of papier), staat het boek vol praktische tips om van je onkruid af te komen. Bijvoorbeeld door te zorgen voor concurrerende soorten planten die het desbetreffende onkruid aankunnen of door onkruid uit te putten. Heeft haagwinde bijvoorbeeld je tuin overgenomen dan is een methode om steeds de opkomende groene stengels weg te halen. De plant kan dan geen energie opslaan voor de winter en verzwakt.

Wetenswaardigheden en interviews

Het ONKRUIDBOEK is naast een praktisch naslagwerk (met een handig register) voor het meest voorkomende onkruid een heerlijk boek om in te bladeren. Bijvoorbeeld in je tuin met een heerlijk kopje heermoesthee. Er staan tal van leuke wetenswaardigheden in over onkruid. Bijvoorbeeld over de voedingswaarde, de geneeskrachtige eigenschappen, de herkomst en waar die plantennamen eigenlijk vandaan komen. Daarnaast kan je interviews lezen met tuinders, kwekers, koks, kunstenaars en onderzoekers.

Haal meer uit je onkruid

Conclusie: ONKRUIDBOEK is een lekker leesbaar boek en erg informatief over het meest voorkomende onkruid in de tuin. Erg leuk om te krijgen of te geven! Ook als je geen tuin hebt. Onkruid vind je tenslotte overal! Daarnaast zal menig tuinbezitter je met open armen ontvangen als je vraagt of je haar of zijn tuin van onkruid mag ontdoen!

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |