Toen was koken heel gewoon

Omslag-Toen-was-koken

Terwijl ik dit schrijf, trekt er op het vuur een geurige bouillon, staat er in de kast een weckpot citroenen een ingewikkeld proces van vergisting, vochtverliezen en smaakverrijking te doorgaan en vind je in de koelkast een grote pot homemade mosterd die elke dag lekkerder lijkt te worden. Pakjes en zakjes, daar haal ik mijn neus voor op. Maar ooit was dit anders…

Toen ik net uit huis was had ik geen idee hoe je moest koken. Ik was dan ook super blij met het bestaan van halffabricaten als pesto en de Conimex mix voor Sajoer boontjes. Ook was ik dol op ‘zelfgemaakte’ tompoezen. Het leek ergens op. Toch begon de smaak te vervelen. Ik was beter gewend. Ja, mijn moeder koos de laatste jaren dat ik thuis woonde steeds vaker voor ‘makkelijk’ maar ze kon ook wel écht koken. En ik miste die smaakherinnering.

De smaakherinneringen van mijn moeder aan haar jeugd zijn niet beïnvloed door pakjes en zakjes. Simpelweg omdat ze nog niet bestonden. ‘Het eten uit moeders-tijd moet beter hebben gesmaakt’, denkt chef Lisette Bossert. Niet alleen vanwege het ontbreken van pakjes en zakjes maar ook omdat biologisch toen veelal gangbaar was en het woord ‘plofkip’ nog niet in de Van Dale was opgenomen.

In haar recent verschenen boek ‘Toen was koken heel gewoon’ ging ze op zoek naar smaakherinneringen. Ze tekende bijzondere gesprekken op die ze hierover voerde met markante Nederlanders. Naar aanleiding van deze gesprekken bedacht Lisette bijpassende recepten van gerechten met een nostalgisch uitgangspunt en een moderne twist.

Chef Lisette Bossert kookt uitsluitend met biologische producten en het liefst van dichtbij.

Lisette sprak onder meer met Miep Diekmann, Beppe Costa, chef-kok Peter Klosse, haar moeder Ans Bossert en culinair journalist Janny de Moor. De laatste bleek opvallend genoeg in haar jeugd niet zoveel met eten te hebben gehad. Ook zij begon haar leven op kamers met Knorr. Echt koken leerde ze later. Ze had echter wel mooie herinneringen aan de drogende appeltjes op zolder van haar oma waar ze logeerde. Lisette bedacht hierop het recept ‘Appelgranita met gedroogde appelchips’.  Ook is het interessant te lezen wat voor invloed het opgroeien in het buitenland op de smaakontwikkeling heeft gehad, zoals Wieteke van Dort met roots in Indonesië en Beppe Costa, die afkomstig is uit Italië.

Naast interviews en bijbehorende recepten besteedt Lisette aandacht aan het ontstaan van keukenapparatuur en praktische (Piet Zwart) Bruynzeelkeukens, het verdwijnen van de bloeiende keramiekindustrie en meer wetenswaardigheden uit de jaren vijftig en zestig. Ook geeft ze met een aantal basisrecepten de tools om met een grote boog om de prefabs in de supermarkt te lopen. Pesto, piccalilly en bouillon maken we lekker zelf!

Heb je geen fijne smaakherinneringen (of wil je er nog meer bij) dan kun je ze met dit boek ruimschoots maken!

We delen vier receptjes uit het boek ‘Toen was koken heel gewoon’ die ook heel goed in de biobudgetkeuken passen, namelijk:

‘Toen was koken heel gewoon’ is voor EUR 9.90 te krijgen via de boekhandel of de winkels van EkoPlaza (hebben ze t niet dan kunnen ze het voor je bestellen). Je kunt het ook via deze link bestellen dan krijg je het thuisgestuurd.

‘Toen was koken heel gewoon’ is naast een lekker lees- en kookboekje ook leuk om te zien. Het is gegoten in een retrojasje en dat staat dit boekje erg goed. Ook dit boek van uitgeverij Loopvis is gedrukt door duurzame Drukkerij Tienkamp.

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |