Voetprintcooking

voetprintcooking

Is een vleesvervanger nou duurzaam als er zuivel voor wordt gebruikt? En hoe zit dat nou met die soja die voor veel vleesvervangers wordt gebruikt? Dit zijn zomaar een paar vragen waar je antwoord op kan krijgen in het boek Voetprint Cooking van Dorien Soons.

Voetprint (footprint, voetafdruk) is een eenheid die aangeeft in hoeverre het milieu belast wordt, door bijvoorbeeld productie, bewerking en vervoer van voedsel. Het gaat hierbij vooral om de CO2-uitstoot.

Kaaskoppen

Dorien besloot dit boek te schrijven vanwege een item op het achtuurjournaal: ‘Wanneer alle Nederlanders één dag per week minder vlees zouden eten dan ze nu doen, zouden daarmee alle klimaatdoelstellingen in één klap gerealiseerd worden.’ Daarnaast werd er bij verteld dat het eten van kaas ook niet goed is voor het milieu. Nederlanders en kaas… Dorien dacht dat hierdoor dat de meeste medelanders zouden denken dat het toch allemaal geen zin zou hebben. Ze besloot het eens allemaal goed uit te zoeken: wat kan je allemaal nog wel eten met een kleine voetafdruk.

Een goed voetje halen

Het boek begint met de uitleg over de voetjes die worden gebruikt om de voetafdruk aan te duiden. Waar men gemiddeld eenentwintig voetjes gebruikt voor een warme maaltijd laat Dorien met honderd recepten zien dat dit ook met gemiddeld vijf voetjes prima lukt.

Appels met peren vergelijken

Voorafgaand aan de recepten zijn er tal van vergelijkingen tussen voedingsmiddelen waarin niet alleen de voetafdruk wordt meegenomen maar ook de voedingswaarde. Dorien schuwt niet kritische geluiden te laten horen, ook op bijvoorbeeld biologische producten. Zo heeft een bio paprika die uit een verwarmde kas komt een even hoge energiewaarde als vlees. En gangbare landbouw heeft vaak een hogere productie dan biologische landbouw… Oordelen laat Dorien echter aan de lezer over. Want ze noemt uiteraard ook de voordelen van biologisch boeren zoals het dierenwelzijn en aandacht voor de biodiversiteit.

Voor de (want to be) bewuste consument

Voetprint Cooking is een waardevol boek voor mensen die nog bewuster boodschappen willen doen. Het CO2 gebeuren is een ingewikkelde materie en Dorien Soons helpt je dit te doorgronden. Naast ‘droge’ informatie staan er ook een aantal persoonlijke verhalen in van en over Dorien Soons. Deze columns geven het boek wat lucht en laten zien dat zelfs de auteur kan worstelen met de goede keuzes maken. Dat is fijn want zonder deze nuance kan het boek een beetje voelen alsof je als een kind in een snoepwinkel staat en niks mag kopen. Maar zoals ook Dorien zegt: ‘Beter inconsequent goed dan consequent fout…’

Voetprintcooking kopen?

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |