Zaai Agenda (zeker niet saai)

Zaaiagenda

‘Oei, snel die Oost-Indische Kers weer uit de aarde halen!’, concludeerde ik toen ik het net binnengekregen boek Zaai Agenda aan het doorbladeren was. En de gedachten die erop volgde toen mijn handen de zaadjes zochten waren: ‘toch wel handig, zo’n boek’ en ‘had ik dat boek maar een dag eerder in mijn bezit gehad…’

Een dag eerder…

Oost-Indische Kers: het ziet er mooi uit, is ook nog eens lekker en elke saaie salade fleurt er van op. Daarbij doet ie het gewoon erg makkelijk. Zaadje in de grond, af en toe water geven en dat is het! Een super plantje dus. Vandaar dat ik elk jaar –zo ook vandaag- Oost-Indische Kers zaai op mijn stadse balkonnetje. Nu zit er best wat in zo’n zakje en dacht ‘ik stop er een paar bij de aardappels.’ Daar stak tenslotte nog niks groens uit de grond en dat zag er maar saai uit (ik ben wat ongeduldig).

Wat ik las…

Aardappel Te vermijden combinaties: aardbei, augurk, courgette, doperwt, framboos, kapucijner, komkommer, koolsoorten, Oost-indische Kers !!!, paksoi, peul, pompoen, raapstelen, rode biet, selderie-soorten, tomaat, ui-soorten, wortel en zonnebloem. Erg handig te weten dus! Het boek Zaai Agenda had direct zijn nut bewezen.

Wat er nog meer instaat…

De naam Zaai Agenda zegt het eigenlijk al: het vertelt je wat je wanneer het beste kan zaaien en hoe je dit het beste kan doen (en hoe niet…). Daarbij geeft het handige tips hoe je tot een goed doordacht zaai-plan kan komen zodat je het jaar rond je eigen groenten kan zaaien en oogsten. Ook krijg je hulp bij de keuze van het zaaigoed. Denk aan de soort, het ras, de teelperiode en de kenmerken van de aan te kopen (of te ruilen) zaden.

Ook handig!

Tuinloze mensen moeten het doen met potten, bakken en kratten. Het boek geeft met een bloempot-pictogram aan als een groente ook hiervoor geschikt is. Handig dus als je alleen ruimte hebt op het dak, balkon of gevel.

Voor wie?

Het boek is geschikt voor de beginnende tuinders maar zeker ook voor als je meer ervaring en kennis hebt. Er worden wel 1100 groentenrassen besproken en je krijgt veel zaai-informatie per groentesoort voor je geld. Zo weet je waar je moet zaaien (warm glas/koud glas/ volle grond (met of zonder afdekking), bij welke temperatuur, hoe je moet verspenen en uitplanten, wanneer je vermoedelijk kan oogsten, etc. Het boek is een schat aan nuttige tips en wetenswaardigheden met veel aandacht voor biologische en historische zaden en vergeten groenten.
De Zaai Agenda kopen kan via voorgaande link of de boekhandel!

  • Zaaiagenda, complete gids voor zaaien en oogsten in de moestuin
  • Hans van Eekelen
  • KNNV Uitgeverij
  • ISBN 9789050114776

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |