25 recepten voor bloemkool(restjes)

Dat je bloemkool op meer manieren kan serveren dan  met ‘een papje’ dat weten de meesten wel. Maar wist je dat je er zelfs lollies en bonbons van kan maken? Chef Jonathan Karpathios laat met 25 eenvoudige recepten zien hoe multi-inzetbaar deze prachtige groente is! En hierbij is het leuke dat je voor veel van deze recepten maar weinig bloemkool nodig hebt. Fantastisch dus om hiervoor restjes bloemkool  te verwerken!

  • Bloemkool zoetzuur
  • Piccalilly van bloemkool
  • Crème van bloemkool
  • Mousse van bloemkool
  • Bonbon van bloemkool
  • Lolly van bloemkool
  • Couscous van bloemkool
  • Bloemkoolsoep
  • Geroosterde bloemkool
  • Mayonaise van bloemkool
  • Crème brûlée van bloemkool
  • Taartje van bloemkool
  • Tempura van bloemkool
  • Rösti van bloemkool
  • Flensje van bloemkool
  • Koek van bloemkool
  • Flan
  • Spies van bloemkool
  • Gekaramelliseerde bloemkool
  • Risotto van bloemkool
  • Carpaccio
  • Schuim van bloemkool
  • Tarte Tatin van bloemkool
  • Bouillon van bloemkool
  • Gebraiseerde bloemkool

Bloemkool zoetzuur

  • 1 dl water
  • 1 dl azijn
  • 100 g suiker
  • 200 g rauwe schoongemaakte bloemkoolroosjes

Meng de azijn, het water en de suiker en breng dit aan de kook. Schenk het zoetzuurmengsel warm op de bloemkool.

Piccalilly van bloemkool

  • 1,3 l azijn
  • 5 dl water
  • 100 g suiker
  • 200 g bloem
  • 2 el kerrie
  • 4 el koenjit
  • 6 el mosterdpoeder
  • Peper en zout
  • Circa 1 kilo klein gesneden rauwe groente zoals:
  • Bloemkool
  • Ui
  • Knolselderij
  • Wortel

Meng alle ingrediënten behalve de bloem en rauwe groenten. Kook alles 5 minuten. Voeg de met wat water aangelengde bloem toe en laat 20 minuten op zacht vuur koken. Voeg ten slotte de rauwe groenten eraan toe, kook de groenten nog 15 minuten en laat rustig afkoelen.

Crème van bloemkool

  • 200 g gekookte bloemkool
  • 2 dl room
  • 1 dl melk
  • Nootmuskaat
  • Peper en zout

Kook de gekookte bloemkool zachtjes in de room en melk totdat de bloemkool echt uit elkaar valt. Neem vervolgens de staafmixer en maak er een gladde puree van. Maak op smaak met wat nootmuskaat en peper en zout.

Mousse van bloemkool

  • 400 g crème van bloemkool (zie vorige recept)
  • 8 blaadjes gelatine
  • 1 l room, waarvan 1 dl ongeklopt en de overige room luchtig geslagen
  • Peper en zout

Week de gelatine in koud water. Verwarm 1 dl room en los daar de uitgeknepen gelatine in op. Meng dit met de crème. Voeg daarna meteen de luchtig geslagen room eraan toe. Breng op smaak met peper en zout.

Bonbon van bloemkool

  • 400 g mousse van bloemkool (zie vorige recept)
  • 10 g agar agar
  • 3 dl water
  • Verse kruiden (die over zijn gebleven in de vriezer; altijd bewaren)

Doe de mousse in de gewenste vorm (eierdopje, ijsblokjesvorm). Laat dit 24 uur in de vriezer. Kook het water met de agar agar; deze moet goed oplossen! Voeg de gehakte kruiden eraan toe. Haal de ijsblokjes uit de vriezer en haal deze door het mengsel heen. Serveer de bonbon 3 à 4 uur later.

Lolly van bloemkool

  • 300 g mousse van bloemkool (zie eerder recept)
  • 1 aardappel
  • Bieslook

Doe de mousse in halve bolletjes (ijsblokjesvorm met halve bolletjes). Vries deze 24 uur. Snij van de aardappel kleine vierkantjes van 2 mm. Frituur ze totdat ze krokant zijn op 150 graden. Haal de halve mousse-ijsjes uit de vorm plak deze tegen elkaar met een stokje er tussen. (Lukt makkelijker wanneer de mousse-ijsjes een paar minuten uit de vriezer zijn.) Rol deze door de aardappel krokant. Serveer een uur later (niet terug in de vriezer plaatsen).

Couscous van bloemkool

  • 300 g rauwe bloemkoolroosjes
  • 50 ml crème fraîche
  • 30 g rozijnen
  • 20 g rode paprika
  • 20 g komkommer
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Rasp de bloemkool fijn; pas op de vingers!! Meng dit met de crème fraîche, olijfolie en de rozijnen. Snijd de overige groente in fijne blokjes. Meng dit ook met de rest. Maak dit op smaak met een beetje peper en zout.

Bloemkoolsoep

  • 400 g bloemkool
  • 5 dl bouillon
  • 50 g amandelen
  • 2 dl room
  • 1 dl melk
  • Nootmuskaat
  • Peper en zout

Kook de bloemkool in circa 20 minuten in de bouillon goed gaar. Giet de bloemkool af en zet opnieuw op met de melk en de room. Voeg ook de amandelen toe. Laat dit opnieuw zo’n 20 minuten rustig koken. Pureer dit met de staafmixer. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.

Geroosterde bloemkool

  • 300 g rauwe bloemkool
  • 1 dl olijfolie
  • Takje tijm
  • 1 el kerrie
  • Peper en zout

Snij de bloemkool in kleine roosjes en meng dit in een grote schaal met de kruiden en de olie. Verwarm de oven op 180 graden. Leg de bloemkool op een bakplaat en doe dit in de oven. Haal na 4 minuten de bakplaat eruit en meng de bloemkool door elkaar. Vervolgens weer 4 minuten in de oven bakken.

Mayonaise van bloemkool

  • 100 g bloemkool, heel gaar
  • 4 eidooiers (gepasteuriseerd)
  • 5 dl sojaolie
  • 1 dl azijn
  • 1 el mosterd (Zaanse)
  • Sap van een halve citroen
  • Peper en zout

Doe het eigeel met de azijn, mosterd en bloemkool in de keukenmachine. Laat dit 4 minuten draaien. Voeg dan langzaam de olie druppelsgewijs toe. Ten slotte: breng op smaak met citroen, peper en zout. Let op: alle ingrediënten op kamertemperatuur in verband met schiften!

Crème brûlée van bloemkool

  • 100 g goed gekookte bloemkool
  • 3 dl room
  • 1 dl halfvolle melk
  • 2 eidooiers
  • 60 g suiker
  • Rietsuiker

Kook de room, melk, suiker en de bloemkool met elkaar totdat het kookt. Laat dit 5 minuten koken en draai met de staafmixer tot een gladde massa. Haal van het vuur en voeg al het eigeel toe. Doe dit in een aardewerken bakje en gaar deze au bain marie op 85 graden. Als het geheel gaar is, is het een dikke substantie (puddingdikte). Laat het afkoelen, bestrooi met rietsuiker en zet nog even een paar minuten onder de grill, tot het een mooie kleur heeft. (Als je een brander hebt, kun je die natuurlijk gebruiken.)

Taartje van bloemkool

  • 300 g rauwe bloemkool
  • 50 g mayonaise
  • 2 el kappertjes
  • 1 friszure appel, bijvoorbeeld Jonagold
  • 1 kleine sjalot
  • Verse peterselie
  • Peper en zout
  • Klein beetje citroensap

Hak de bloemkool zo fijn mogelijk. Snij de sjalot en appel in kleine vierkantjes. Meng de sjalot en appel door de fijngehakte bloemkool. Voeg de kappertjes, de verse peterselie en de mayonaise toe. Meng ten slotte peper, zout en een klein beetje citroensap erdoor naar smaak. Omhoog naar het begin van de pagina.

Tempura van bloemkool

  • 100 g gekookte beetgare roosjes bloemkool
  • 200 g tempurabloem, of gewone bloem
  • 1,5 dl water
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • Peper en zout

Meng de tempurabloem, het water en de kerrie met de peper en zout met de garde. Haal hier de roosjes bloemkool doorheen. Frituur de roosjes op 180 graden.

Rösti van bloemkool

  • 200 g rauwe bloemkool
  • 2 grote aardappelen
  • 1 ei
  • Peper en zout

Rasp de aardappel met gewassen schil. Rasp ook de bloemkool en meng dit met de aardappel, het ei en peper en zout. Bak dit mengsel in een pan met antiaanbaklaag in ruime olie tot het gaar is.

Flensje van bloemkool

  • 350 g bloem
  • 5 dl melk
  • 6 eieren
  • Peper en zout
  • 200 g crème van bloemkool (zie recept)
  • 1 el olijfolie

Meng eerst de bloem met de eieren, peper en zout met de garde. Voeg de bloemkool toe en daarna de melk en de olie, en roer dit tot een gladde massa. Bak de flensjes in een pan met een antiaanbaklaag.

Koek van bloemkool

  • 2 eiwitten
  • 100 g bloem
  • 1 el kummel
  • Peper en zout

Pureer de rauwe bloemkool in een keukenmachine samen met het eiwit en de kummel helemaal glad. Zeef daarna de bloem erboven en spatel het er doorheen. Smeer dun uit op siliconen bakmatjes of bakplaat bekleed met bakpapier en bak zachtjes goudbruin op 145 graden.

Flan

  • 375 g bloemkool,
  • 6 eidooiers
  • 100 ml halfroom
  • 300 ml kippenbouillon
  • 1 tl nootmuskaat

Snij de bloemkool in kleine stukjes en kook deze goed gaar in de room en kippenbouillon. Pureer de bloemkool in een keukenmachine en voeg de eidooiers toe. Besmeer een gewenst vormpje in met een beetje boter, stort het mengsel en gaar het in 45 minuten in de oven op 75 graden.

Spies van bloemkool

  • 15 kleine roosjes van bloemkool
  • 5 rozemarijntakken

Blancheer de bloemkool in kokend water met zout. Verwijder de onderste blaadjes van de rozemarijn. Rijg de gare roosjes op de rozemarijnspies en laat minimaal 3 uur marineren.

Gekaramelliseerde bloemkool

  • 15 roosjes bloemkool
  • 45 g fijne suiker
  • 1 tl boter
  • 50 ml amaretto

Bak de roosjes rauw in een pannetje met de helft van de theelepel boter mooi goudbruin aan. Voeg de fijne suiker toe in de pan en onder constant schudden met de pan karamelliseert u de bloemkoolroosjes. Voeg op het laatste moment de amaretto toe en kook het geheel in. Voeg ten slotte de andere helft van het klontje boter toe.

Risotto van bloemkool

  • 250 g risottorijst
  • 250 ml kippenbouillon
  • 250 g bloemkoolroosjes extra klein
  • 1 bakje demi crème fraîche
  • 50 g Parmezaanse kaas fijngeraspt
  • Verse bieslook gesneden
  • Klein gesneden sjalotjes
  • 50 ml witte wijn

Bak de sjalotjes heel zachtjes aan in een middelgrote pan. Gaar deze, maar de sjalotjes mogen niet kleuren. Voeg de rijst toe en beweeg even kort door de pan totdat de korrel glazig wordt. Voeg in 2 gedeelten de kippenbouillon en de wijn toe en laat inkoken. Bij de 2e keer ook de bloemkoolroosjes toevoegen. Wanneer de rijst gaar is, voeg dan de demi crème fraîche, de Parmezaan, de sjalotjes en de bieslook toe.

Carpaccio

  • 1 stronk van bloemkool
  • Klein zakje rucola
  • Balsamicoazijn

Kook 1 stronk van een bloemkool zachtjes gaar en laat afkoelen. Snij deze zeer dun op een goede schaaf (zoals een Chinese mandoline). Schik de plakjes op een bord en maak af met de rucola en balsamico.

Schuim van bloemkool

  • Crème van bloemkool (zie recept; 1x de hoeveelheid)
  • 1 eiwit
  • 3 blaadjes gelatine (geweekt in koud water)
  • 100 ml kipfond uit een pot

Kook de crème met de kipfond en voeg de geweekte blaadjes gelatine toe. Laat het mengsel koelen tot 50 graden en voeg het eiwit toe. Doe het mengsel in de “kidde” of sifon en doe hier 2 gaspatronen bij. Serveren op kamertemperatuur.

Tarte Tatin van bloemkool

  • 25 g fijne suiker
  • 40 g boter
  • 1 bloemkoolroosje
  • 1 plakje bladerdeeg

Maak karamel van de suiker en roer hier heel snel met een garde de roomboter door. Schik de karamel in een klein ovenschaaltje en duw het rauwe bloemkoolroosje hierin. Bladerdeeg laten ontdooien. Prik het bladerdeeg in met een vork en vouw rond de bloemkool. Bak het in 20 minuten af in een oven op 185 graden.

Bouillon van bloemkool

  • 500 ml heldere kippenbouillon
  • 500 g kleine bloemkoolroosjes
  • Peper en zout

Kook de kippenbouillon en neem meteen van het vuur, voeg de roosjes bloemkool toe en laat 4 uur trekken. Passeer (zeef) de bouillon en brengen op smaak met peper en zout.

Gebraiseerde bloemkool

  • 300 gr roosjes rauwe bloemkool
  • 150 ml olijfolie
  • Peper en zout

Meng de roosjes bloemkool met de olijfolie, peper en zout Doe ze in een diepe oven schaal Verwarm de oven op 160 graden Zet de ovenschaal in de oven en zorg dat de bloemkool iedere 2 minuten in beweging blijft. Giet continu de olie over de bloemkool heen.

 


2 Comments

  1. J.Matthey 5 januari 2013 @ 10:51

    wat fijn om zoveel bloemkool recepten bij elkaar te hebben !

  2. J.Matthey 5 januari 2013 @ 10:53

    Ik was op zoek naar bloemkoop recepten : ik kan nu voorlopig vooruit !

Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |