Broodpuddinkjes

Dit overheerlijke recept van chef Lisette Bossert voor broodpuddinkjes is de beste reden om je broodresten te verwerken! Broodpudding maken is een kwestie van spelen en combineren met wat je in huis hebt.

Brood staat in de top drie van meest weggegooide voeding. 20% van het brood verdwijnt in de afvalbak.

Broodpudding combineert heerlijk met verschillende dingen, wat ideeën:

  • lobbig geklopte slagroom met ahornsiroop en kaneel
  • bloedsinaasappel-siroop: laat 150 ml bloedsinaasappelsap en 130 suiker 5 minuten inkoken tot een siroop
  • vanille-hangop: laat 0.5 liter volle yoghurt vier uur in een vochtige theedoek in een vergiet uitlekken, breng op smaak met vanille en honing
  • gebakken appel: schil en snij 1 grote appel in plakjes, bak ze in wat olijfolie bruin, voeg sap van 1 sinaasappel en 2 el honing toe, laat inkoken tot dikke siroop.

Broodpudding voor vier:

  • 4 oude witte/rozijnen/noten boterhammen
  • wat roomboter
  • 1.5 dl slagroom
  • 1 dl melk
  • 2 eieren
  • 30 gram suiker
  • rasp van een halve citroen of sinaasappel
  • 2 volle eetlepels cranberries/krenten/rozijnen/abrikozen in stukjes, evt geweekt in wat rum of cointreau

Beslag

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet vier soufflébakjes in met boter. Verwarm in een kleine pan de melk en suiker tot de suiker gesmolten is. Klop in een kom de eieren los, voeg de room en citrusrasp toe. Giet de melk met suiker erbij en klopt het tot een glad beslag.

Uitstekend in de vorm

Gebruik een ronde uitsteekvorm of kopje om uit de boterham een rondje uit te steken die in het soufflebakje past. Leg het erin en schep een juslepel beslag over het brood. Verdeel het gedroogde fruit over de bakjes. Snij of breek de rest van het brood in stukken en leg dat op het fruit. Verdeel het beslag over de bakjes. Druk het brood even onder in het beslag. Daarna zal het brood wat boven het beslag uitsteken. Prima om het zo te laten, die stukjes brood bakken straks lekker krokant af.

De oven in

Zet de gevulde vormpjes in een braadslee of ovenschaal en vul die met heet water tot de bakjes voor een derde onder staan. Schuif de slee of schaal in de oven en bak je puddinkjes in 25-30 minuten gaar en goudbruin.

Afkoelen en storten

Haal de vormpjes uit het hete water en laat ze 10 minuten afkoelen. Stort de puddinkjes dan uit de vormpjes.

Smullen!


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |