Gnocchi van kastanjemeel

Gnocchi is een Italiaanse pastasoort. Letterlijk vertaald betekent het klonten. Alleen klinkt dat niet zo smakelijk,‘wil jij nog een portie klonten?’), dus houden we het maar op gnocchi. Gnocchi kent vele variaties. Chef-kok Geert Burema (restaurant Merkelbach te Amsterdam) bedacht er een heerlijke herfstvariant van.

Bereidingstijd: uurtje

  • 1 kilo aardappels (agria) in de schil
  • 60 gr. gele pompoen (bijvoorbeeld flespompoen)
  • 300 gr. bloem (bij voorkeur tipo 00)
  • 150 gr. kastanjemeel of 100 gr. gekookte en gepureerde kastanjes
  • 2 geklopte eierdooiers
  • zout en peper
  • nootmuskaat
  • 150 gr. paneermeel
  • boter
  • bosje salie
  • malga (en anders pecorino of parmigiano)

Gnocchi met een herfstsmaakje

Kook de aardappel en pompoen apart in de schil. Eenmaal gaar mogen ze geschild en gepureerd.

Zeef de bloem tezamen met het kastanjemeel op de werkbank. Doe de aardappel-en pompoenpuree met het zout, de peper en nootmuskaat erbij. Giet de geklopte eierdooiers er door. Kneed alles samen en voeg geleidelijk het paneermeel toe. Maak er een samenhangend en niet plakkend deeg van. Rol er vingerdikke rolletjes van en snijd in stukjes van 2 à 3 centimeter lang. Druk ribbeltjes in de stukjes op de gnocchiplank of als je deze niet hebt, volstaat ook de achterzijde van een vork.

Als je ze niet direct gaat koken, bewaar de gnocchi dan tot gebruik onder een theedoek.

Salie bakken

Bak de salie in de boter en zet warm weg.

Drijven is blijven

Breng ruim water met zout aan de kook en voeg de gnocchi toe. zodra ze gaan drijven dan schep je ze met een schuimspaan uit het water. Doe ze in de pan met salieboter, voeg de kaas toe en serveer direct en heet.

Gnocchi serveren

serveertip: serveer de gnocchi met gepofte kastanjes, schorseneren, walnoten, en eventueel een beetje rucola.

Smakelijk!

 


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |