Cottage pie van gekruid gehakt, doperwten, appelcompote en aardappelpuree

Cottage pie is een traditioneel Engels-Iers recept dat terug voert naar de achttiende eeuw. Deze versie komt ook van een (schier)eiland. Van MLTD catering uit het Amsterdamse IJburg om precies te zijn. Cottage pie is uitermate geschikt om ‘leftovers’ van vlees en groenten in te verwerken. Voel je dus niet verplicht het recept te volgen. Geef er je eigen draai aan! Eet je liever vegetarisch? Probeer dan dit recept voor waanzinnig lekkere biobudget vega Shepherd’s pie!

Bereidingstijd: ca 1 uur

 

  • 600 gr aardappels, geschild (gebruik de schillen voor schillenchips!)
  • 400 gr gehakt
  • 400 gr doperwten (ontdooit volgens verpakking)
  • 2 appels (Elstar)in blokjes
  • 1 ui, fijngesneden
  • 100 gr wortel, fijngesneden
  • 150 ml melk
  • 75 gr boter
  • 1 ei
  • 100 gr kaas, geraspt
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 25 ml Worcestersaus
  • 2 el mosterd
  • 1 teen knoflook
  • ½ dl vleesbouillon
  • zout & peper

Puree

Kook de aardappels gaar en maak hiervan samen met boter en melk puree. Gebruik hiervoor een stamper, pureeknijper of vork. Breng op smaak met zout en peper en de mosterd. Vervolgens meng je het ei en de helft van de kaas en erdoor.

Appels

Doe een beetje boter in de pan en voeg de appelstukjes toe. Laat het langzaam sudderen tot de appelstukjes zacht zijn. Zet het vuur uit.

Fruiten en stoven

Fruit de ui, wortel en knoflook tot de wortel zacht is. Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee. Voeg het gehakt toe. Zorg dat het gehakt goed uit elkaar valt. Giet de Worcestersaus en een deel van de bouillon toe en laat 15 minuten stoven. Het mengsel moet smeuïg zijn dus voeg indien nodig nog wat bouillon toe. Breng verder op smaak met zout en peper.

Pie

Verwarm de oven voor op 180°C. Bouw de pie in een ingevette ovenschaal op in de volgende volgorde: begin met het gehaktmengsel, dan de doperwten, dan appelcompote en dek af met aardappelpuree. Strooi bovenop de rest van de geraspte kaas. Plaats de ovenschotel in de voorverwarmde oven. Na ongeveer 20 minuten is het klaar.

‘My o my, what a wonderful pie!’ Enjoy your dinner!


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |