Caponata (Siciliaanse aubergineschotel)

Caponata, waarschijnlijk het meest bekende gerecht van Sicilië, is veelzijdig, verrukkelijk en gemakkelijk te maken. Sicilië is door de eeuwen heen door vele naties belegerd en overheerst en in veel Siciliaanse recepten zijn de invloeden van die andere landen zichtbaar. Hier ziet u wat kenmerken van de Franse ratatouille, terwijl de toevoeging van rozijnen en pijnboompitten op Arabische invloeden duidt.

voor 4-6 personen

  • 800 g aubergine
  • 1 grote ui, gepeld en fijngesneden
  • 2 eetl. olijfolie
  • 3 rijpe tomaten, in flinke blokken
  • 1 eetl. tomatenpuree, met een beetje water verdund
  • 1 eetl. suiker
  • 1 eetl. gezouten kappertjes, geweekt
  • 20 groene ontpitte olijven
  • 1 eetl. wittewijnazijn
  • fijngesneden blaadjes en stengels van 1 struik bleekselderij
  • 1 eetl. rozijnen
  • zout en peper
  • 1 eetl. pijnboompitten (naar wens), of zonnebloempitten (goedkoper)

Snijd de aubergine met schil in blokken van 3 cm en zet ze 5 minuten in koud water zodat ze minder olie zullen opnemen. Laat ze uitlekken.

Smoor de ui een paar minuten in een grote pan in de olie glazig en voeg dan de blokjes aubergine toe. Bak ze een minuut of tien tot ze zacht en gaar zijn. Doe de tomaten, verdunde tomatenpuree, suiker, kappertjes, olijven, azijn, bleekselderij, rozijnen en wat zout en peper erbij en stoof alles een minuut of dertig op laag vuur tot het een smeltend zachte combinatie is.

U kunt naar smaak de pijnboompitten toevoegen. Eet het gerecht warm of koud als bijgerecht of als zelfstandig gerecht met brood erbij.

 

 

 


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |