Aardappel-knolselderijsoep met mosterd en gebakken appel

Omslag-Toen-was-koken

Chef Lisette Bossert ontwikkelde dit recept voor Tjeu van den Berk. Zij interviewde deze theoloog, publicist en voormalig universitair docent aan de Katholieke Theologische Universiteit in Utrecht voor haar boek  ‘Toen was koken heel gewoon’ waarbij ze op zoek ging naar smaakherinneringen van markante Nederlanders. 

Meer weten over ‘Toen was koken heel gewoon’? Klik hier!

Ingrediënten:

  • 300 gram geschilde knolselderij
  • 100 gram aardappel
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 el roomboter
  • 1 ui
  • 6 peperkorrels
  • 2 laurierbladeren
  • 600 ml water
  • 1 el grove mosterd
  • 1 tl fijne mosterd
  • 50 ml room
  • peper en zout
  • ½ handappel
  • ½ el roomboter
  • Paar blaadjes salie

Bereiding:

Schil de knolselderij en snijd in blokjes. Bewaar de schillen! Schil de aardappel en snijd in blokjes. Snijd de bleekselderij in grove stukken. Verhit de boter in een diepe pan. Snijd de ui met schil en al in vieren en bak hem even aan. Voeg peperkorrels, laurier, bleekselderij, knolselderijschillen en water toe. Breng aan de kook en laat een half uur tegen de kook aan staan. Zeef de bouillon.

Zet dezelfde pan op een laag vuur. Doe beide mosterdsoorten in de pan en verhit ze al roerend, zo ontzuren ze. Voeg de bouillon, aardappel en knolselderij toe. Breng aan de kook en zet het vuur laag. Kook de groenten gaar in 20 minuten. Pureer de soep met een staafmixer. Voeg de room toe en peper en zout naar smaak.

Schil de appel en snijd in blokjes van 2 cm.Verhit de roomboter in een kleine koekenpan en bak de blokjes appel bruin en gaar. Schep de soep in kommen, schep de appelblokjes erop, maal wat peper over de appel en garneer met wat salie.


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |