Aardappeltaart met gepofte-knoflook-mayonaise

Deze aardappeltaart met gepofte knoflook-mayonaise is zo al lekker. Maar echt waanzinnig smaakt ie in combinatie met de met pompoen gevulde portobello en een salade van veldsla met geroosterde walnoten en rijpe parten peer.

Variatietip: Maak ‘m ook eens:  half aardappel / half knolselderij. Maar je kunt ook wortel/biet/wortelpeterselie of koolraap gebruiken!

  • 1 kg aardappel
  • 200 gram ui
  • 2 tenen knoflook
  • 7 eieren
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 125 gram goede kwaliteit biologische mayonaise
  • 1 bol knoflook

Rooster & pof

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schaaf de aardappel en ui in 2 mm dunne schijven. Leg ze in een dunne laag op een bakplaat. Verdeel 2 el olijfolie er overheen en wat peper en zout. Hussel de groenten goed door en en rooster ze in 10 minuten beetgaar. Leg tegelijkertijd een ongepelde bol knoflook in de oven en laat deze in 30 minuten gaar en geurig poffen.

Kloppen en mengen

Klop de eieren los en meng ze met de aardappel en ui. Roer alles voorzichtig door met een spatel zodat de groenten zich goed mengen met de eieren. Voeg nog wat peper en zout naar smaak toe.

Gepofte knoflook mayo

Verwijder het knoflookpulp uit vier tenen en prak het met een vork goed fijn. Meng de puree met de mayonaise en maal er wat peper overheen. Meng goed door elkaar.

De rest van de knoflook heb je niet nodig voor dit recept maar kun je gebruiken in de gevulde portobello, pastinaaksoep met gepofte knoflook… of je kunt er een heerlijke knoflookboter mee maken.

Taart bakken

Verhit 2 el olijfolie in een koekenpan met een diameter van ongeveer 20 cm. Schep het ei-aardappel-mengsel in de koekenpan. Leg een deksel schuin op de pan en laat de taart 4 minuten op halfhoog vuur bakken. Gebruik een spatel om de randen van de taart los te maken van de pan. Laat de taart op een deksel glijden. Leg de pan over de taart heen en keer hem terug op het vuur. Bak de andere kant 4 minuten en schuif de taart dan op een plank. Snij de taart in punten en serveer met de gepofte-knoflook-mayonaise.

Smakelijk!

 


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |