Aardbeiensiroop

23 mei 2013 kan de boeken in als de koudste 23 mei ooit. Het was in De Bilt niet warmer dan 10,3 graden. Het behoeft geen betoog: we kunnen wel wat warmte gebruiken. En als het weer niet meewerkt dan moeten we het zelf maar doen. Bijvoorbeeld met deze overheerlijke aardbeiensiroop van chef Lisette Bossert. Zomer in een fles!

Hij doet het goed over verse aardbeien met ijs of slagroom maar ook in de hangop of yoghurt. En vergeet de siroop niet te gebruiken in overheerlijke limonade.

voor een fles vol heerlijke eerlijke aardbeiensiroop (4 dl):

  • 500 gram lekkere, liefst biologische aardbeien
  • 220 gram suiker
  • 1/2 citroen, het sap

Borrelende aardbeien

Doe de schoongemaakte, in stukken gesneden aardbeien in een pan en voeg water toe tot halverwege de aardbeien. Breng aan de kook en laat 20 minuten op zacht vuur gaar koken.

Houd het helder

Leg een vochtige theedoek in een vergiet en zet die op een pan of schaal. Schep of giet het aardbeienmengsel met vocht in de theedoek en laat al het sap uitlekken. Om de siroop helder te houden moet je niet op de aardbeien gaan drukken of er in gaar roeren maar al het sap rustig laten uitlekken. Nu heb je ongeveer 3 dl sap in de pan. Voeg de suiker en citroensap toe. Breng aan de kook en laat de siroop op hoog vuur 10 minuten inkoken.

Aardbei(na)siroop

Schenk het in een met soda uitgekookte fles, draai de dop erop, laat hem afkoelen en bewaar hem in de koelkast. Na 24 uur is de siroop heerlijk aardbeierig ….


6 Comments

  1. Evelien 25 mei 2013 @ 09:13

    Mmmm lijkt me heerlijk, ga ik zeker proberen…
    Weet je misschien ook nog iets waar ik de suiker voor kan vervangen?

    groetjes

  2. Louisette 25 mei 2013 @ 13:05

    Leuk recept. Zijn er ook recepten om een siroop zonder suiker te maken? Of met een ander zoetmiddel?

  3. natasja 3 juni 2013 @ 19:16

    Lisette Bossert: “Ik zou het aardbeiensap verder inkoken, tot 1.5 dl. Dan 3 dl agavesiroop toevoegen+ citroensap, nog even aan de kook brengen en in de fles… . Het is maar een idee, ik heb het niet uitgeprobeerd maar zo zou het toch ook moeten kunnen. Agavesiroop is mooi neutraal van smaak en zal heerlijk met aardbeien combineren. Hoe het dan met de houdbaarheid zit weet ik evenmin maar in de koelkast kun je er van uit gaan dat ie wel even meegaat.”

  4. José 28 mei 2013 @ 10:45

    Hoe lang is de siroop eigenlijk houdbaar?

  5. Elly Geenjaar 30 mei 2013 @ 18:04

    een heel leuk recept maar ik ben op het moment bezig met een koolhydraatvrij dieet en zou graag de suiker willen vervangen voor wat anders. Kunt mij zeggen wat?

  6. Ariane 18 juni 2015 @ 21:23

    Wat dachten jullie van zoeten met stevia-extract? Het is als poeder en als vloeistof te krijgen en je kan er gewoon mee koken.

Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |