Bieten-quinoa koekjes met yoghurtdip

Altijd fijn die receptjes van (televisie)kok Lisette Bossert! Zo ook deze bieten-quinoa koekjes met een frisse yoghurtdip. Gezond maar vooral heel lekker. Let wel : je moet de bietjes eerst drie kwartier tot een uur poffen in de oven alvorens je de koekjes kunt maken.

Voor 10 koekjes:

  • 60 gram quinoa
  • 40 gram rode ui, in kleine blokjes
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 100 gram grof geraspte gepofte rode biet (poffen= oven op 180 graden, biet verpakken in aluminiumfolie, 45-60 minuten in de oven, af laten koelen en pellen)
  • ½ ei
  • 50 gram bloem
  • 2 el fijngehakte dille
  • Peper, zout, olijfolie
  • 100 ml dikke volle yoghurt
  • 1 tl citroenrasp
  • 1 el fijngehakte peterselie

Quinoa koken, ui en knoflook fruiten en mengen maar!

Breng 150 ml water aan de kook. Doe de quinoa in een zeef en spoel even af onder de kraan. Voeg de quinoa toe aan het kokende water en kook gedurende 12 minuten en laat even uitstomen. Fruit de ui en knoflook op zacht vuur in wat olijfolie gaar. Meng de quinoa met ui, knoflook, ei, bloem, biet en dille. Breng op smaak met een forse snuf peper en zout.

Quinoa /bietenkoekjes bakken

Verhit de olijfolie in een koekenpan. Schep met een eetlepel walnoot-grote balletjes en leg ze per vier stuks in de hete olie. Druk ze een beetje plat en bak ze aan beide kanten goudbruin en knapperig.

Yoghurtdip maken

Meng de yoghurt met citroenrasp, peterselie en peper en zout.

Klaar!

Serveer de koekjes direct met een schep van de yoghurt.


2 Comments

  1. Lotte 28 oktober 2013 @ 21:56

    Heyhey,
    Deze klinken heerlijk, ik vroeg me alleen af waarom het nodig is de bieten te poffen, kunnen ze niet gewoon gestoomd of gekookt worden?
    Bedankt.
    Groetjes,
    Lotte

  2. Lisette Bossert 12 maart 2014 @ 11:23

    Beste Lotte en Nancy,
    Als je de bieten poft verliezen ze door de hitte van de oven wat vocht, daardoor wordt de biet nog voller en heerlijker van smaak. Daarom geef ik de voorkeur van poffen boven koken. Voor dit recept heb je maar 1 biet nodig, maar pof er gerust een kg of twee tegelijk. Wat je overhoudt blijft in de koelkast wel even goed en kun je gebruiken voor allerlei andere lekkere bietrecepten…. Zoals deze; http://www.biobudget.nl/recepten/bietensoep-met-dupuislinzen-zoet-zure-biet-en-karwij-room/
    en deze http://www.biobudget.nl/recepten/groene-salade-met-gele-biet-sinaasappel-walnoot-en-granaatappel/
    Veel kookplezier en groet! Lisette

Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |