Bietensoep met dupuislinzen, zoet-zure biet en karwij-room

Denk je: ‘ah wat een lekker soepje, dat wil ik ook!’ Begin dan nu vast met het maken van het zoetzuur en maak de rest pas overmorgen!  Dan krijgt het zoetzuur genoeg tijd om goed op smaak te komen!  Deze soep is overigens heerlijk bij de pastinaaksalade.

voor 2 liter soep:

  • 800 gram rode biet
  • 200 gram ui
  • 2+1 teen knoflook
  • 1 el olijfolie
  • 1.5 liter groentebouillon, liefst zelfgemaakt anders met een bouillonblok of gewoon water kan ook.
  • 125 gram dupuis-linzen
  • 1 laurierblad
  • 1.5 dl crème fraîche
  • 1 tl karwijzaad
  • peper en zout

Voor het zoetzuur

Het is het lekkerst wanneer je de zoetzuur 1-2 dagen van te voren maakt. Dit recept is meer dan je nodig hebt, de rest kan in een bakje de koelkast in en smaakt heerlijk bij de witlofsla of op een boterham met kaas:

  • 500 gram rode biet
  • 1 dl water
  • 2 dl appelazijn
  • 200 gram dadelstroop
  • 1 laurierblad
  • 1 el zout
  • 1/2 tl peper

Het zoetzuur

Kook de bieten in ongeveer 30 minuten gaar. Verwijder de schil en snij de biet in kleine blokjes. Verwarm het water, azijn, dadelstroop, zout, peper en laurier in een pan. Voeg de bietblokjes toe en laat zonder deksel 30 minuten zacht koken. Laat de zoetzuur afkoelen en zet afgedekt in de koelkast (liefst 1 à 2 dagen)

Linzen bereiden

Zet de linzen, 1 laurierblad en 1 teen ongeschilde knoflook met koud water op en breng ze aan de kook. Kook de linzen in 30 minuten gaar. Giet ze in een vergiet en spoel met de koude kraan de kook eraf. Pel de knoflookteen en verdeel de linzen in twee delen. De ene helft met knoflook gaat door de soep, de andere helft gebruik je als garnering.

Soep van biet en linzen

Schil de uien en 2 tenen knoflook en snij ze in stukken. Verhit de olijfolie in een soeppan en bak op laag vuur de ui en knoflook goudgeel en geurig. Schil de bieten en snij ze in stukken. Voeg ze toe aan de gebakken ui. Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook. Leg de deksel op de pan en laat de groente in ongeveer 30 minuten gaar koken. Voeg de soep-helft linzen toe en pureer de soep.

Presenteer!

Klop de crème fraîche half stijf. Maal het karwijzaad in de vijzel en spatel dat door de crème fraîche. Schep bijna alle overgebleven linzen en een opscheplepel zoetzure bietblokjes in een soepterrine. Schenk daar de soep op. Lepel de crème fraîche op de soep en maak af met wat linzen en wat zoetzure bietblokjes.

Biet Smakelijk!


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |