Bietjestaart met feta en munt

Vroeger werden bieten als armeluis eten beschouwd omdat deze op arme grond geteeld kunnen worden. Vandaag de dag tref je bietjes ook aan in sterrenrestaurants. Want om met de woorden van top-top-topkok Alain Ducasse te spreken: ‘een excellent product hoeft niet duur te zijn’. ZusKookt, biologische catering, bedacht er dit fantastische recept mee! Proef de rijkdom van deze groente!

Dit heerlijke recept en nog heel veel andere biobudget recepten lees je in het boek BioBudget (Eur 12,50)

Voor de bodem:

  • 50 gram koude boter
  • 100 gram bloem
  • 1 afgestreken theelepel zout
  • 1/2 dl heel koud water

Voor de vulling:

  • 400 gram (biologische!) bieten (ofwel 2 grote bieten)
  • laurierblaadje
  • 150 gram fèta
  • 30 gram walnoot
  • 3 eieren
  • 1 eetlepel crème fraîche (optioneel)
  • verse munt
  • peper en zout

Kook & koel

Kook de bieten in de schil gaar met zout en een laurierblad. Bewaar het uitlekvocht en wrijf de schil eraf wanneer ze gaar zijn, laat afkoelen

Maak een top bodem

Snijd de boter in kleine stukjes en verkruimel met bloem en zout. Meng het koude water erdoor en kneed vlug tot deeg, de boter mag vlokkerig blijven. Het deeg moet soepel zijn, meng zo nodig meer water/bloem erdoor. Zet minimaal een half uur in de koelkast. Rol het deeg uit en vul de vorm (22 cm), laat de randen hoger dan nodig

Vul de taart

Snijd de bieten in stukjes en leg in de taart. Verkruimel de fèta grof en verdeel erover. Verdeel ook de walnoten en de fijngesneden munt. Kluts de eieren samen met de crème fraîche, zout en een beetje bietensap voor de mooie kleur. Giet dit mengsel erover en sprenkel als laatst wat olijfolie en peper er over.

Bak ongeveer 20-30 minuten op 200 graden.

Heel lekker met gestoofde wilde spinazie of salade van postelein.

Biet smakelijk!

 


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |