Boerenkoolstamppot met boerenkoolchips en regenboog worteljulienne

Boerenkoolstamppot met boerenkoolchips en regenboog worteljulienne afbeelding

Een lekker verwarmend en feestelijk bio & budget stamppotje van aardappels, pastinaak en boerenkool opgetuigd met boerenkoolchips en regenboogworteltjes! 

  • 600 gr geschilde aardappelen in stukken gesneden
  • 600 gram geschilde pastinaak in stukken gesneden
  • 300 gr gesneden boerenkool
  • ¼ boerenkool in stukken gescheurd voor de chips
  • beetje olijfolie
  • zout en peper
  • scheutje halfvolle melk/ of amandelmelk/ of zure room
  • ½ gele wortel in kleine blokje
  • ½ oranje of paarse wortel in kleine blokjes
  • ½ ui gesnipperd
  • 1 tl azijn (appel of witte balsamico)
  • 2 tl appelstroop

De boerenkoolchips

Verwarm de oven voor op 180 graden. Was en droog de boerenkool, verwijder de steeltjes en harde nerven en scheur de bladeren in grote stukken. Sprenkel de olijfolie over de boerenkool en strooi het zout en peper erover Leg de bladeren in een platte laag op een met bakpapier beklede bakplaat.

Bak 10 minuten in de oven, tot de kool knapperig is. De kool mag niet verkleuren, want dat komt de smaak niet ten goede. Hou je oven in de gaten! Leg de chips op het bakpapier op een rooster om af te koelen. Wat je niet nodig hebt voor dit recept kun je bewaren in een glazen pot, een heerlijk snackje.

De stamppot

Doe de aardappelen en  de pastinaak in een pan met laagje water met zout, breng aan de kook. Doe  boerenkool er dan bovenop en doe de deksel op de pan.

Kook ze gaar in ca. 30 minuten.

De regenboogworteltjes

Verhit intussen een klein beetje olijfolie in een pan en fruit daarin de ui tot doorzichtig. Voeg de wortel toe en bak al roerende 10 a 15 minuten tot zacht. Blus af met de azijn en voeg wat appelstroop toe. Is je appelstroop erg rins (zoetzuur), heb je geen azijn nodig. Maak op smaak met peper en zout.

Stampen & mengen

Giet dan de aardappelen/pastinaak af en stamp fijn, meng de boerenkool een aardappelen/pastinaak goed door elkaar. Roer er een scheutje melk/amandelmelk/zure room door en breng op smaak met peper en zout. Serveer de stamppot met de wortel ernaast en de chips erbij, vind je het lekker kun  je er een mooie oude kaas bij raspen!


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |