Boterbonen met half-gedroogde salietomaatjes en sjalottenjus

Omslag-Toen-was-koken

Chef Lisette Bossert ontwikkelde dit recept voor Peter Klosse Zij interviewde hem voor haar boek ‘Toen was koken heel gewoon’ waarbij ze op zoek ging naar smaakherinneringen van markante Nederlanders. Dit groentegerecht is zowel warm als lauw als koud heerlijk.

Peter Klosse is eigenaar van Hotel Gastronomique De Echoput, oprichter van de Academie voor Gastronomie en lector Gastronomie aan de Stenden Hogeschool in Leeuwarden en de Hotel Management School Maastricht

Meer weten over ‘Toen was koken heel gewoon’? Klik hier! 

Ingrediënten:

  • 150 gram cherrytomaten
  • 2 tenen knoflook
  • ½ el verse salie, fijn gehakt
  • rasp van de schil van ¼ citroen
  • versgemalen peper
  • ¼ tl zout
  • olijfolie
  • 100 gram sjalotten
  • 1 el roomboter
  • 4 takjes tijm
  • 50 ml droge witte wijn
  • 1 el water
  • 300 gram malse spekbonen en/of snijbonen

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 120 graden.

Snijd de tomaatjes doormidden en leg ze met de snijkant naar boven op een stuk bakpapier op ee ovenplaat. Hak de knoflook fijn, meng die met de salie, citroenrasp, olijfolie, peper en zout. Strooi dit mengsel over de tomaatjes en sprenkel er wat olijfolie overheen. Schuif de plaat in de oven en laat de tomaten in 2.5 uur drogen.

Schil de sjalotten en snijd ze in vieren. Verhit de roomboter in een kleine koekenpan. Voeg de sjalotten toe en bak ze op heel laag vuur in 10 minuten geurig en gaar. Voeg de tijm, witte wijn en water toe. Breng het aan de kook, zet het vuur laag en laat de jus in 5 minuten rustig inkoken. Breng op smaak met peper of zout.

Breng een pan water met een snuf zout aan de kook. Blancheer de bonen tot ze gaar zijn. Giet ze af en laat ze even schrikken onder de koude kraan, hiermee stop je het kookproces.

Schep de bonen op een serveerbord, verdeel daarover de sjalottenjus en daarover de tomaatjes.


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |