Broodtaart

Je kent het wel: die paar oude sneetjes in de broodtrommel. Je krijgt er niet direct honger meer van. Vooral als er weer een vers brood in huis is. Niet gek dus dat brood op nummer 2 staat van de weggooi-top-tien. Zonde. Ook voor je portemonnee. Maar hier komt verandering in. Probeer dit fantastisch simpele en heerlijke recept van chef-kok en culinair journalist Irene van Gent. In een handomdraai transformeer je oud brood tot een heerlijke taart. Voortaan gaat je maag  knorren bij de aanblik van die oude broodsneetjes! 

Bereidingstijd: ruim 1 uur (waarvan 45 min. in de oven)

  • 300 gram oud brood
  • 5 eieren
  • theelepel kaneel
  • zakje vanillesuiker
  • 2 kopjes melk
  • 200 gram suiker
  • 150 gram rozijnen
  • 1 ronde taartvorm

Broodnodig

Breek het brood in brokken (handig om hiervoor brood te gebruiken wat niet voorgesneden is). Doe de melk in een pannetje, voeg de suiker toe en verwarm dit tot de suiker in de melk is opgelost, giet dit over het brood heen. Laat dit 10 minuten staan.

Zorg dat je er geen brood meer in ziet…

Verwarm de oven voor op 200 graden. Voeg de rozijnen toe aan het brood, voeg de melk toe en maak er (met je handen) een dikke brij van. Meng er vervolgens kaneel, een zakje vanillesuiker en 5 geklutste eieren door. Bekleed een bakvorm met bakpapier en giet het mengsel in de vorm. Zet ongeveer 45 minuten in de oven.

Doe de breinaald-test

Prik met een breinaald in de taart om te kijken of deze gaar is. De breinaald moet er bijna droog uit komen, het is namelijk wel lekker als de taart nog een heel klein beetje zacht is. Laat de taart afkoelen. Als je bakpapier hebt gebruikt, haal de taart dan meteen uit de vorm en het bakpapier, anders kan de taart niet luchten en blijft het geheel te nat.

Smakelijk!


3 Comments

  1. Carin bors 13 maart 2012 @ 19:14

    ….ook te proberen met stevia of te wel honingkruid.
    Wees wel voorzichtig met de hoeveelheid want stevia is echt heel zoet!

    Met gezonde groet, Carin Bors

  2. Carin bors 3 april 2012 @ 19:14

    Deze broodtaart is ook te maken met Glutenvrij brood voor mensen met coeliakie. Glutenvrij brood is vaak droog en minder smakelijk. Met dit recept kun je heerlijk variëren. Voeg ook gerust ander gedroogd fruit of noten toe. Smullen!

  3. Judith 12 juli 2012 @ 08:34

    Jammer dat er zo veel suiker in moet. Enne: brood kun je altijd nog doneren aan de eentjes in de vijver of afgeven bij de kinderboerderij.

Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |