Bubble and Squeak met Spitskool

De koolcampagnes in Noord-Holland zijn weer begonnen. Tractoren rijden af en aan over de landweggetjes met aanhangers afgeladen met grote metalen kratten vol kolen. De eerste witte kolen zijn al van het veld gehaald. En dat gaat zo nog wel een paar weken door. De komende tijd zul je veel verschillende koolsoorten in de schappen zien liggen. Witte kool, rode kool, spitskool, boerenkool, zelfs cavolo nero is al ingeburgerd in ons menu. Zaak om een goed recept te hebben voor als je het even niet meet weet met al die kolen. Hieronder het recept voor Bubble and Squeak, een van oorsprong Engels gerecht waarin restjes aardappel en kool worden verwerkt. De naam verwijst naar de geluiden die klinken bij de bereiding, pruttelen en piepen. Ideaal voor restverwerking van aardappelen en koolsoorten zoals spitskool en spruitjes, maar ook wortels, uien en knollen. Zo kun je eindeloos variëren en tegelijk, heel verantwoord, aan restverwerking doen.

Hoofdgerecht voor vier personen of doe als de Engelsen en eet het als ontbijt.

  • 2 eetl. olijfolie
  • 1 middelgrote spitskool
  • 1 sjalotje, in ringetjes
  • 1 knoflookteentje, geperst
  • 1 kilo aardappelen, vastkokers en voorgekookt of restjes.
  • 100 ml. melk
  • 2 eetl. boter
  • zout en peper

Snijd de spitskool in de lengte doormidden, en snijd beide helften overdwars in dunne reepjes. Verhit in een grote koekenpan de olijfolie en bak hierin de sjalotjes, knoflook en koolrepen tot glazig. Stamp de aardappelen in een aparte pan en meng met melk, boter tot een grove puree. Voeg peper en zout naar smaak toe. Voeg de puree dan bij het koolmengsel in de koekenpan, roer door en druk aan tot een dikke platte pannenkoek. Bak deze totdat de onderkant goudbruin en knapperig is. Dat kan wel even duren, maar heb geduld. Draai dan om, fatsoeneer en druk terug in de platte pannenkoekvorm en bak ook de andere kant op middelhoog vuur tot bruin en knapperig.

Serveer in punten met heerlijke gebakken worstjes of champignons en uiencompote of piccalilly.

 


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |