Carpaccio van uien en aardappelen met knoflook en mierikswortel

Alain Passard: ‘De mierikswortel draagt dit winterse gerecht! De typerende mosterdachtige smaak pept elke groentegerecht op. Er gaat geen winter voorbij waarin ik geen mierikswortel gebruik.’

wijnsuggestie: stevig en wit: Vermentino uit Corsica, Rolle uit de Provence, Cotes-de-Gascogne (Jurancon)

Nodig:

  • 2 grote gele uien
  • 1 theel. ongeroosterde sesamzaadjes
  • 1 teentje (roze) knoflook (roze knoflook is volgens kenners lekkerder dan gewone knoflook. Het is te koop via internet, goede groentewinkels of sommige islamitische winkels)
  • 1 kleine verse mierikswortel (of 2 theel. geraspte mierikswortel uit een potje)
  • blaadjes van 1/2 bosje dragon
  • 8 eetl. sesamolie
  • 4 eetl. sojasaus
  • 2 middelgrote, nog lauwwarme en in de schil gekookte aardappelen
  • ca 70 gr verse Parmezaanse kaas
  • zwarte peper uit de molen
  • sap van 1/2 citroen

Pel de uien. Schaaf ze in de lengte met een mandoline, keukenmachine of scherp mes in flinterdunne schijfjes (laat het stronkje van de ui intact om de schijfjes makkelijker te kunnen snijden). Rooster de sesamzaadjes even bruin in een droge koekenpan. Hak de knoflook. Maak de mierikswortel schoon en rasp hem. Knip de dragonblaadjes fijn. Meng de sesamolie en de sojasaus. Besprenkel een schaal met een deel van deze dressing en rangschik de schijfjes ui hierop, zoals een carpaccio.

Mierikswortel uit een potje? Meng de mierikswortel met de helft van de sesam-sojadressing en het citroensap en sprenkel dit op het laatst over de salade.

Pel de nog lauwwarme aardappelen. Snijd ze in dunne plakjes en rangschik ze op de uiencarpaccio. Bestrooi het geheel met de Parmezaanse kaas, dragon, de sesamzaadjes, enkele draaien van de pepermolen, de gehakte knoflook en de geraspte mierikswortel. Sprenkel ten slotte de rest van de sesam-sojadressing en het citroensap erover.

Heerlijk met geroosterd brood!


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |