Champignonpaté (vegetarisch maar carnivoren-proof)

Marion Pluimes: ‘Dit gerecht is een echte evergreen. Wie het ooit verzonnen heeft is niet duidelijk. Het bestaat al heel lang en zwerft om de zoveel jaar rond in de bladen en op internet. Op feestjes is het een ‘hardloper’ en  in de kookles een topper die de vleeseters  makkelijk over de streep trekt om vaker vegetarisch te eten. Het is niet echt een smeerbare paté maar meer een terrine -achtige substantie. Waar je plakjes of punten van kan snijden. Voedingstechnisch  gezien is het nogal overdreven om kaas, noten en ei in één gerecht te combineren. Maar het is zo lekker dat we dat hier stiekem toch doen.’

  • 2 uien, geschild en gesnipperd
  • 500 g champignons, schoongeborsteld en in grove stukken
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 5 eetl olijfolie
  • 1 eetl gedroogde oregano
  • peper, kruidenzout
  • 300 g gemengde noten
  • 300 g wortel
  • 300 g kaas (belegen, geit)
  • 2 eetl peterselie
  • 3 eieren

Verwarm de oven voor op 175°c.

Fruiten

Verwarm de olie en fruit hierin achtereenvolgens ui, paddenstoelen, knoflook en oregano. Breng het mengsel op smaak met peper en zout en laat afkoelen.

Hakken

Hak de noten , wortel en kaas grof. Meng  champignons, noten, wortel, kaas, eieren en kruiden goed door elkaar.

Vet goed en bakken

Vet een ovenschaal of springvorm in en vul deze met het mengsel. Druk voorzichtig aan en bak de paté in 45 min. gaar en stevig. Laat hem nog 5 min in een open oven staan. Daarna nog 10 min af laten koelen voordat de paté gesneden kan worden. Ook koud erg lekker.


1 reactie

  1. Anske Bankers 20 februari 2013 @ 21:18

    Ik heb vanavond deze championpaté gemaakt. En zojuist een schijfje geprobeerd. HEERLIJK!!!!! Ik weet zeker dat ik dit recept binnenkort weer maak. Ook leuk om als cadeautje te geven.
    Dank u wel.

Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |