Courgettekroketten

Courgettekroket klinkt niet alleen leuk maar is vooral erg lekker! Dit recept komt van kookboekschrijver en veelvuldig Gourmand Award winnaar Annette van Ruitenburg. 

  • 250 g courgette
  • zout voor de courgette
  • 1 theelepel zout voor in het boter/bloem mengsel
  • 1 ½ dl water
  • 40 g boter
  • 100 g bloem
  • 2 eieren
  • 2 eetl. tijm, oregano of salie fijngesneden.
  • 50 g geraspte mozzarella
  • 2 eiwitten
  • 50 g bloem
  • 50 g paneermeel
  • olie om in te frituren

Courgette

Wanneer de courgettes heel vers zijn hoeft de courgette niet geschild te worden. Snijd de courgette in fijne reepjes, met eventueel een daarvoor bestemd mesje. Leg de reepjes in een vergiet en strooi daar zout overheen. Laat dit zo’n 15 minuten staan, spoel af en knijp de courgette uit. Doe ze daarna in een schone doek en druk nog zo veel mogelijk vocht eruit.

Kook een bal

Laat in een pan het water koken doe het zout en de boter erbij. Zet het vuur lager en meng de gezeefde bloem in een keer door het water. Blijf het mengsel goed roeren tot het deeg ‘gaar’ is en als een bal van de pan loslaat dat duurt ongeveer 1 minuut. Haal de pan van het vuur, klop de eieren er geleidelijk aan door. Doe dan de courgette, de kruiden, de kaas en wat peper erdoor.

Frituren

Verhit in een wok of frituurpan een ruime laag olie, gebruik twee lepels en schep bolletjes en doe ze door het eiwit, vervolgens bloem en als laatste paneermeel. Frituur de courgettekroketjes tot ze goudbruin zijn. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Frituur er ongeveer zes stuks tegelijk.


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |