Druivensap van eigen oogst

druivensap van eigen oogst

Voor iedereen die dit jaar met een overweldigende druivenoogst te kampen heeft. Wat doe je met die kilo’s? Vaak is het vruchtvlees heerlijk maar zijn de schillen bitter, de vruchten klein en de pitten groot en talrijk. Niet ideaal dus als handvrucht. Een mogelijkheid is zelf sap maken. Simpel en snel te doen en het resultaat is subliem!

Druiven koken

Haal de druiven van de takjes af en verwijder de rotte of aangetaste exemplaren. Doe de rest in een grote soeppan, er hoeft verder niets bij. Zet het vuur hoog en kook zo lang tot de druiven barsten en hun sap vrijgeven. Stamp nog even na met de stamppotstamper en zet het vuur uit. Hang nu op de een of andere creatieve manier een theedoek zo op dat je de druiven er in kunt kieperen en er een pan onder kunt zetten. Ik zelf zet altijd een kruk op zijn kop en knoop de punten van de theedoek om de onderkant van de krukpoten. Zo ontstaat een soort hangmat, daar stort ik de druiven in en laat het vocht uitlekken in een pan die eronder staat. Laat de boel rustig uitlekken.

Jampotten reinigen

Reinig in tussen tijd een stel jampotten en deksels in kokend water met soda. Spoel ze of onder de hete kraan en laat ze op hun kop uitlekken op een schone theedoek.

Je eigen druivensap!

Proef het sap, is het niet zoet genoeg voeg dan wat appeldiksap naar smaakt toe. Breng het sap nogmaals aan de kook en giet het in de jampotten. Draai de deksels erop en zet de potten 30 minuten op hun kop. Drink het sap ijs en ijs koud.


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |