Frittate met courgette en oude kaas en een zoetzuur van prei

frittate van courgette en oude kaas met een zoetzuur van prei

De meeste mensen denken bij ‘prei’ nou niet zo snel aan zoetzuur. Gelukkig doet chef Lisette Bossert dat wel want deze zoetzuur van prei gaat geweldig bij haar fritatte met courgette en oude kaas!

Serveer de frittate lauwwarm of koud met een schep zoetzuur van prei.

Ingrediënten voor vier stuks:

  • 250 gram courgette
  • 1/3 afgestreken eetlepel zout
  • 1 el gehakte munt
  • 1 el gehakte oregano
  • 50 gram oude kaas
  • 4 eieren
  • 50 gram crème fraîche
  • 200 gram prei
  • ½ dl water
  • 1 dl azijn
  • 1 dl agavesiroop
  • 1 blad laurier
  • ½ el zout
  • Flinke snuf peper

Zoetzuur van prei

Verwarm de oven voor op 175 graden. Snij de prei in dunne plakjes en spoel ze schoon. Breng water aan de kook en blancheer de prei 1 minuut. Laat goed uitlekken. Maak een zoetzure siroop van het water, azijn, agavesiroop, laurier, zout en peper, breng het aan de kook. Voeg de uitgelekte prei toe aan de siroop en laat afkoelen.

Courgette raspen & zouten

Rasp de courgette grof en doe hem in een zeef. Meng de courgette met het zout en roer goed door. Laat de courgette een half uur staan en spoel daarna af onder de koude kraan. Laat goed uitlekken in de zeef. Schep dan de courgette in een theedoek en dep hem droog.

Fritatte bakken

Klop de eieren los in een kom, voeg de kruiden en crème fraîche toe. Hak de kaas in kleine blokjes en voeg toe. Schep de courgette erbij en breng op smaak met peper en zout. Verdeel het frittate-mengsel over vier ingevette ovenschaaltjes of taartvormpjes en bak ze in 20 minuten gaar en goudbruin.


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |