Gegratineerde groenlof

Niets dan lof over dit najaarsgerecht: gegratineerde groenlof! Een recept van de ambassadeur van de vergeten groenten Annette van Ruitenburg. 

Groenlof wordt ook wel sugar loaf genoemd, dus wat anders dan suikerbrood!

  • 1 kg groenlof
  • zout
  • sap van ½ citroen.
  • 2 bataat
  • eventueel 1 pastinaak
  • 2 eetl olie
  • halve ui
  • 1 teentje knoflook
  • 30 g boter
  • 2 eetl geraspte oude kaas

 Groenlof blancheren

Was de groenlof en snijd het klein. Blancheer de groenten gedurende 5 minuten in water met zout en citroensap. Laat goed uitlekken.

Bataten (en eventueel pastinaak) koken

Schil de bataat (ofwel zoete aardappel), snij in blokjes en kook ze gedurende  15 minuten in water met zout. Doe eventueel hetzelfde met de pastinaak.

Groenlof bakken

Bak in olie, ui en knoflook en bak het groenlof een minuut of tien.

Gratineren

Vet een ovenschaal in en doe een laag aardappel met eventueel pastinaak op de bodem, daarop de groenlof. Bestrooi met geraspte kaas en zet de schaal in een voorverwarmende oven of grill gedurende een minuut of vijf of tot de kaas gesmolten is.

 


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |