Gegratineerde zoete aardappelen en pastinaak met kaas geserveerd met een salade van Chioggiabiet

Vergeten groenten zijn bij kookboekschrijver Annette van Ruitenburg niet vergeten maar onvergetelijk. Ze kan er wel een boek vol over schrijven, en dat heeft ze ook gedaan! In haar boek ‘onvergetelijke groenten’ lees je alles over aardpeer tot zeekool. Ook met dit recept laat ze zien hoe je heel eenvoudig een onvergetelijke maaltijd op tafel kunt zetten.

Voor de gegratineerde zoete aardappelen en pastinaak met kaas:

  • 300 gram zoete aardappel (ofwel zoete bataat)
  • 300 gram pastinaak
  • olijfolie
  • grof zeezout
  • versgemalen peper
  • 100 gram kaas (bijvoorbeeld Leidse sleutelkaas)

 Voor de salade van Chioggiabiet:

  • 1 Chioggiabiet
  • 3 eetlepels witte wijnazijn
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel honing

Groenten prepareren

Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de zoete aardappelen en de pastinaak en snij ze in gelijke stukken. Doe de groenten met een scheut olijfolie in een ovenschaal en meng het met de handen goed door elkaar. Breng op smaak met wat zeezout en peper.

Lekker husselen

Plaats de schaal in de oven. De zoete aardappelen en pastinaak kunnen wel anderhalf uur nodig hebben om gaar te worden. Schep ze zo nu en dan om zodat alle kanten goed kunnen garen. Voeg een half uur voor het serveren de blokjes kaas toe en laat het nog even mee smelten.

Salade van chioggiabiet

Snij de Chioggia biet in dunne plakken (bijvoorbeeld met een mandoline). Meng de azijn met de olie en honing. Marineer hier tenminste een half uur de biet in.

Onvergetelijk lekkere maaltijd gewenst!


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |