Geroosterde auberginekaviaar met tomaten

In dit eenvoudige maar verrukkelijke biobudget gerecht krijgt het vruchtvlees van de aubergine een heerlijke gerookte smaak en geur door… roosteren! Een geweldige combinatie met rijpe tomaten.

  • 2 grote aubergines
  • 100 ml olijfolie
  • sap van 1/2 citroen
  • 6 rijpe (tros)tomaten (het liefst steeds twee in een andere kleur. Gekleurde tomaten worden vaak ‘wilde tomaten’ genoemd)
  • fleur de sel
  • zwarte peper uit de molen
  • 1/2 bosje (paarse) basilicum

Wijnsuggestie: rode wijn zonder houtrijping uit bv. Noord- Italie (Alto adige, Piemonte) of uit de Languedoc, zoals Minervois

Roosteren

Rooster de ongeschilde aubergines onder de grill of boven een gasvlam. Draai ze regelmatig rond (met een tang) tot de schil rondom geblakerd is en het vruchtvlees zacht aanvoelt. Laat de aubergines in ca. 20 minuten afkoelen tot lauwwarm.

Reken op 15 tot 20 minuten roosteren voor een aubergine van 400 gram.

Kaviaar

Halveer de aubergines en schep met een theelepel stukjes vruchtvlees uit de verbrande schil: de ‘auberginekaviaar’.

De zaadjes in het vruchtvlees van een aubergine doen wat denken aan kaviaar, steureitjes.

Meng de kaviaar met een vork met de helft van de olijfolie en het citroensap. Snijd de tomaten elk in vier parten. dien de lauwwarme auberginekaviaar op met de tomaten, en breng het gerecht op smaak met de resterende olijfolie, fleur de sel en zwarte peper. Garneer met basilicumblaadjes. Heerlijk bij warm geroosterd brood.


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |