Geroosterde biet met zoet gesmoorde ui met rozemarijn, geitenfeta en basilicum

Een beetje van toen met een vleugje van nu: Een combi van het beste van beide komt  terug in het nieuwe kookboek van Lisette Bossert! Het boek Aan tafel! komt in het najaar uit maar nu mag je er al letterlijk een beetje van proeven!

Voor de geroosterde biet:

  • 1 kg biet
  • 1 dl appeldiksap
  • 1 dl witte wijnazijn
  • peper en zout
  • olijfolie

Voor de gesmoorde uien

  • 3 uien
  • 2 el.olijfolie
  • knoflook
  • takje verse rozemarijn
  • 1 el appeldiksap
  • peper en zout

Overig

  • 100 g. geitenfeta, in stukjes
  • bosje basilicum, in reepjes

Roastbiet

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de bieten en snijd ze in partjes van 1 cm dik. Leg ze op een ovenplaat. Strooi er wat peper, zout en olijfolie overheen, hussel de boel goed door elkaar. Bak ze gedurende 20 minuten in de hete oven. Schenk appeldiksap en wijnazijn over de bietjes. Schep ze weer goed door elkaar. Zet ze weer terug in de oven en rooster nogmaals 20 minuten. Het vocht moet verdampt zijn en de bietjes zacht en gaar.

Smoor de uien:

Schil de uien en snijd ze in plakken van 0.5 cm dik. Verhit de olijfolie in een pan en voeg de uien toe. Bakken even aan op hoog vuur en zet het vuur dan laag. Voeg de knoflook en rozemarijn toe. Roer goed, voeg 3 el water toe en dek de pan af met een deksel. Laat 5 minuten zo staan, zo stomen de uien gaar. Verwijder de deksel van de pan. Laat nu het vocht inkoken. Roer regelmatig en laat de uien zacht bakken. Voeg een el appeldiksap toe. Roer regelmatig zodat de uien langzaam caramelkleurig en stroperig worden.

Maak af

Schep de bietjes op een schaal en verdeel de uien erover, vervolgens de feta en de basilicum. Heerlijk in een klein glaasje als borrelhapje of als salade bij lunch of diner

 


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |