Gesmoorde prei

Culinair schrijver Tanja van den Berge: ‘Gesmoorde prei is heerlijk sappig en past uitstekend bij een stukje gebakken of gepocheerde schelvis en wat gekookte aardappeltjes. Deze bereiding is ook zeer geschikt voor wortelen, bleekselderij of raapjes. Bereidingstijd zal korter of langer zijn afhankelijk van de hardheid van de groente.’

  • 4 prei stengels
  • (koolzaad)olie
  • 2 teentjes knoflook
  • bonenkruid of salie
  • peper en zout

Snijd het groen en de uiteinden van 4 prei-stengels af. Gooi deze niet weg, maar bewaar voor in een soep of marinade.

Verhit in een koekenpan een bodempje olie van ongeveer een halve centimeter. Was de prei-stengels en droog goed af. Snijd de prei eventueel op maat zodat ze mooi in de koekenpan passen. Halveer de stengels in de lengte.

Leg de prei met de platte kant naar beneden in de olie en leg er de knoflook, bonenbruid en salie tussen. Strooi er zout en vers gemalen zwarte peper over. Laat even heet worden en draai vuur dan laag. Deksel erop en laat de prei in ongeveer een half uurtje gaar smoren.

 


1 reactie

  1. adeline vogels 7 april 2014 @ 14:35

    Dit prei recept was heerlijk.

Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |