Groene salade met gele biet, sinaasappel, walnoot en granaatappel

Deze heerlijke biobudget salade met gele biet, sinaasappel, walnoot en granaatappel doet het goed bij de lunch maar ook bij een luchtige couscous met een stukje gebakken vis.

voor de salade:

  • 50 gram veldsla
  • 50 gram winterpostelein
  • 400 gram gele bieten, te koop bij de natuurvoedingswinkel of bio markt
  • 1 lekkere navelsinaasappel
  • 1/2 granaatappel
  • 100 gram walnoten
  • klein bosje peterselie
  • evt handjevol zwarte olijven of 100 gram geitenfeta

voor de dressing:

  • 75 ml olijfolie
  • 75 ml zonnebloemolie
  • 50 ml appelazijn
  • 25 ml appeldiksap
  • 2 gedroogde gewelde tomaten
  • 1 teen knoflook
  • peper en zout

Bietjes

Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook de bietjes in een half uur gaar. Laat ze wat afkoelen en verwijder dan de schil. Snij ze in parten en laat de bieten verder afkoelen.

Sla en winterpostelein wassen

Was de veldsla en de winterpostelein en droog de sla in een slacentrifuge.

Granaatappel & sinaasappel

Snij kop en kont van de sinaasappel. Zet de vrucht stabiel op een afgesneden kant en snij de schil er tot op het vruchtvlees van af. Snij vervolgens met een scherp mes de vruchtvleesparten tussen de vliezen uit, vang het sap op. Haal de vruchtjes uit de granaatappel.

Leuke truc voor het verwijderen van de vruchtjes uit de granaatappel: houdt de granaatappel, boven een kom, met de vlakke kant naar onderen vast. Neem een pollepel en geef de granaatappel er van alle kanten flink van langs, je zult zien dat de vruchtjes dan soepel uit de vrucht vallen.

Het vrijgekomen sap van de sinaasappel en de granaatappel kun je samen in een glas gieten en heerlijk opdrinken.

Rooster de walnoten

Leg de walnoten op een bakplaat en rooster ze in 10 minuten goudbruin en geurig.

Hak & hussel

Hak de peterselie fijn en hussel die door de afgekoelde bietjes.

Maak de dressing:

Giet alle vloeibare ingrediënten in een maatbeker. Leg de tomaat en knoflook en een klein scheutje uit de maatbeker in de kom van een keukenmachine. Maal alles goed fijn en voeg de rest uit de maatbeker toe. Breng op smaak met peper en zout.

Af(s)maken en bord opmaken

Meng naar smaak dressing door de sla en leg die op een mooi bord. Giet ook wat dressing door de bietjes en leg die op de sla. Vervolgens de walnoten – sinaasappel en granaatappelvruchtjes. Voor wat extra pit kun je nog zwarte olijven of wat verkruimelde geitenfeta toevoegen.

Smakelijk!

 

 

 

 

 

 


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |