Hartige carrot cake

hartige carrotcake

Recepten voor zoete carrot cake zijn er in overvloed maar goede recepten voor hartige carrot cakes zijn minder bekend. Gelukkig gaf chef Femke van den Heuvel zichzelf de uitdaging om een hartige wortelcake te maken. En met succes! 

Wil íe wortel?  Niet alle kinderen zijn zulke makkelijke eters. Maar deze wortelcakejes gaan er vast makkelijk in!

Voor 4 kleine cakejes of 1 grotere kleine cakevorm

  • 225 gram waspeen geschild

  • 1 sinaasappel voor de sap en de schil

  • 1 klein rood uitje gesnipperd

  • 2 eieren

  • 30 ml kokosmelk

  • 60 gram maismeel

  • ½ el olijfolie

  • 1 snufje gemalen gember

  • 1 snufje gemalen komijn

  • 20 gram gemalen amandelen

  • 1 snufje gemalen nootmuskaat

  • 1 snufje gemalen kruidnagel

  • zwarte peper naar smaak

  • 1 tl bakpoeder

  • 2 tl zout

  • topping:

  • 50 gram roomkaas/mascarpone/ zachte geitenkaas

  • 1 el melk

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 175 graden

Was de sinaasappel en rasp de schil. Pers vervolgens de sinaasappel uit. Snij de helft van de wortels in de lengte van je bakvormpje. Snij deze in niet te dikke repen in de lengte. Van de andere helft van de wortels, schil je met de dunschiller een stuk of 10 hele dunne repen in de lengte. De rest kun je raspen.

Kook de dikkere wortelrepen in de sinaasappelsap met 1/2 dl water en 1 tl van het zout gaar. Haal de wortellinten uit de pan en laat uitlekken. Bewaar het kookvocht! Kook daarin de dunne langere repen gaar en laat zo lang mogelijk in de marinade staan.

Snipper de ui. Verhit de olie in een koekenpan. Bak hierin de rode ui aan. Voeg dan alle specerijen toe en de geraspte wortel. Bak paar minuten door. Haal de pan van het vuur en voeg de helft van de sinaasappelrasp toe. Roer het goed door. De andere helft van de sinaasappelrasp kun je ergens anders voor gebruiken. Eventueel kun je de sinaasappelrasp invriezen.

Klop de eieren met de kokosmelk los, voeg de maismeel met de bakpoeder toe en roer door. Voeg dan het ui/wortelmengsel toe en meng goed.

Neem 4 kleine cakevormpjes. spatel 1 el van het wortel/ei mengsel onderop, leg dan 2 reepjes overlappend in de vorm, lepel weer wat eimengsel erover en herhaal tot alle vormpjes gevuld zijn en het mengsel op is.

Bak de pakjes in ongeveer 25 minuten gaar, ze moeten stevig zijn, maar niet te bruin.

Maak intussen de topping: gebruik je roomkaas of geitenkaas , verdun die met beetje melk totdat die smeuïg is. Maak op smaak met peper en zout.

Spatel de roomkaas over de iets afgekoelde cakejes. Neem de dunne wortellinten uit de marinade, dep ze droog en drapeer die over de kaas.

Serveer!

Tip: Je kunt deze wortelcakejes ook heerlijk koud eten.


Een reactie plaatsen

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |