Herfstige witte bonen

t is weer voorbij, die mooie zomer… Gelukkig verzacht dit herfstige biobudget-recept van chef-kok Lisette Bossert het afscheid. Laat het najaar maar komen! 

Bedenk wel ruim van te voren dat je dit recept wil maken in verband met de weektijd van de bonen!

  • 200 gram gedroogde kleine witte bonen
  • 4 tenen knoflook
  • 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder of 1 theelepel paprikapoeder
  • 4 takjes bonenkruid, het blad
  • 1 dl witte wijn
  • peper en zout
  • scheut olijfolie
  • 400 gram snijbiet, liefst de rode of meer kleurige soort, goed gewassen
  • bosje peterselie

Bonen

Week de bonen 8 uur in minimaal vier keer hun hoeveelheid aan water. Giet het weekwater af. Kook de bonen in ruim water in ongeveer 30-45 minuten gaar.

Smoren

Snipper de ui en knoflook. Verhit 2 el olijfolie in een diepe pan. Bak de ui en knoflook aan en zet het vuur laag. Laat ze rustig garen zonder bruin te worden. Voeg (gerookt) paprikapoeder toe en bak even aan. Voeg de wijn en bonenkruid toe. Breng de wijn aan de kook, zet het vuur laag en laat 5 minuten inkoken. Voeg de bonen toe en naar smaak vers gemalen peper en zout. Laat zo even smoren.

Snij biet

Maak in tussentijd de snijbiet. Breng een bodem water aan de kook. Voeg de snijbiet toe en kook hem 5 minuten. Giet af en spoel koud onder de kraan. Snij de snijbiet grof en knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Verhit een el olijfolie en smoor de snijbiet even aan, voeg wat peper en zout toe, roer nog even goed. Schep de snijbiet op een warm serveerbord. Verdeel de bonen er overheen, garneer met fijn gehakte peterselie en serveer.

Tip van de kok: “t is heerlijk met een schaal gebakken aardappelen en zelfgemaakte mosterd mayonaise!”

 


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |