Holy Moly! Basilicum(stelen)olie!

Chef-kok Lisette Bossert maakte voor haar restaurant van 2 kilo biologische basilicum, basilicumpasta  (door basilicumblad met knoflook, olijfolie en peper en zout te malen in de keukenmachine) Omdat ze niet alles direct kon gebruiken, verpakte ze het per 100 gram en stopte het in de vriezer. ‘Klaar is Kees’, dacht ze, maar toen zag ze de  berg basilicumstelen in het vergiet….  ‘Zonde om weg te gooien’, dacht ze: ‘ik maak er basilicumolie van!’ En dit recept kon ze biobudget niet onthouden. Dus hierbij!

Nodig:

  • schone weckpot (even uitkoken)
  • basilicumstelen
  • zwarte peperkorrels
  • goede olijfolie

Weck de stelen op

Doe de gewassen stelen in een weckpot. Giet er zoveel olie overheen dat de stelen onderstaan. Hoe meer stelen, hoe sterker de olie. Doe er vervolgens nog wat peperkorrels bij.

Heb je bijvoorbeeld een bosje of plant van de groenteman dan kun je uitgaan van een halve liter pot, daar doe je dan 8 peper korrels bij.

Bewaar 1/12e jaar

Bewaar de pot op een donkere, koele plek  en haal het na een maandje weer tevoorschijn. Resultaat: heerlijke peperige basilicumolie!

 Heerlijk voor over een salade of in de tomatensoep.

 

 


1 reactie

  1. Elly van Kranen 20 juli 2013 @ 07:23

    Ben een echte basilicumfreak en vond dit zo’n goed idee, dat ik het vandaag ook heb gedaan. Nu 1 maandje geduld hebben 😉 Bedankt voor de tip!

Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |