Japanse pizza: okonomiyaki

Dat pizza niet altijd geassocieerd hoeft te worden met een vette ongezonde hap bewijst chef Femke van den Heuvel maar weer. Deze gezonde pizza kun je met een gerust hart oppeuzelen. En ook fijn als je geen gluten mag (of wil): deze pizza wordt gemaakt met rijstmeel en is hierdoor glutenvrij!

Rijstmeel kun je ook zelf maken door ongekookte rijst te malen.

  • 100 g rijstemeel
  • 160 ml dashi bouillon ( geeft umami, kan ook gewone bouillon)
  • 3  eieren
  • 1 tl bakpoeder (let op dat je een glutenvrije variant neemt indien je dit recept zonder gluten wilt maken)
  • 300 g spitskool heel fijn gesneden
  • ½ prei in fijne ringetjes
  • olie om in te bakken
  • peper/zout naar smaak
  • optioneel: aubergine in plakken geroosterd
  • optioneel: ½ geitenkaasje

Variatietips:

  • Maak een topping van rucola aangemaakt met wat citroensap, peper, zout en olie.
  • Rasp radijsjes door het beslag voor een licht bittere frisse smaak.
  • Vervang spitskool door witte kool. 

Pizzadeeg

Meng de rijstemeel met de bakpoeder en met de (dashi) bouillon. Klop de eieren er 1 voor 1 door tot een glad beslag. Meng de kool en prei door het beslag. Maak eventueel op smaak met wat peper en eventueel wat zout.

Pizza in de pan

Verhit wat olie in een koekenpan en doe de het beslag erin. Druk plat en duw de zijkanten naar binnen zodat ie mooi rond wordt. Bak 10 minuten en draai de pizza om in de pan met behulp van een deksel en bak nog 5 minuten totdat het knapperig is. Het is zo al lekker, maar je kunt hem net als een pizza bekleden met bijvoorbeeld wat verkruimelde geitenkaas en geroosterde aubergineplakken erop.


1 reactie

  1. carla westmaas 13 mei 2015 @ 20:46

    Ik zag het recept en dacht yes! Net gemaakt..lijkt totaal niet op een pizza…maar wel verassend lekker! Meer een tortilla ( Español ) met rijst ipv aardappelen. Grote pan..maar blijft erg dik.
    Ik heb risotto rijst gemalen ( uit Italië, omdat ik veel rijst niet vertrouw..ivm pesticiden ) kwam er snel achter dat 300 gram spitskool wel erg veel is in verhouding met rijstmeel en eieren.
    Dus 100gr achter gehouden.
    Extra toegevoegd 2 tenen knoflook geperst en 1el Italiaanse kruiden.
    2 zijden gebakken ( lastig draaien ) toen tomaten puree ( uit potje ekoplaza) erop gesmeerd, geschaafde geitenkaas plakken, in plakjes gesn. tros tomaatjes en oregano er over gestrooid. Met deksel op de pan laten smelten. Erg lekker…! Thanks voor het idee.

Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |