Kerstsalade van rode biet, spruitjes van de grill, pecan en geitenkaas

kerst-salade van rode biet, spruitjes van de grill, pecan en geit

Deze waanzinnig lekkere (en gezonde) salade is heerlijk voor de kerstmaaltijd. Ook handig dat je de bietjes al een dag van te voren kunt maken want dat maakt deze salade alleen maar lekkerder. Maar uiteraard maakt dit gerechtje ook een feestje van elke gewone dag!  Serveer deze salade als bijgerecht of als voorgerecht met een lekker stuk brood. 

Ingrediënten voor vier:

  • 400 gram rode biet
  • 75 ml olijfolie
  • 50 ml zonnebloemolie
  • 50 ml appelazijn
  • 25 ml citrusdiksap
  • 250 gram spruitjes
  • 100 gram rode ui
  • 8 el mandarijnensap
  • Rasp van de schil van ½ citroen
  • Mespunt tijm
  • 40 gram pecannoten
  • 100 gram verse geitenkaas
  • Olijfolie om in te bakken
  • Peper en zout
  • Bereiding:

De bieten, mag je een dag van te voren maken

Schil de rode bieten. Snij ze in dunne plakken en vervolgens in lucifers. Meng olijfolie, zonnebloemolie, appelazijn, diksap, peper en zout goed door elkaar tot een homogene dressing. Meng de bieten met de dressing. Zet de bietensalade minimaal 2 uur in de koelkast om te marineren maar een hele nacht kan ook. Dan worden de bietjes lekker mals.

Spruitjes grillen

Pel de lelijke blaadjes van de spruitjes en snij ze in de lengte doormidden. Bestrijk beide kanten met wat olijfolie. Verhit een grillpan en grill de spruitjes aan beide kanten in 6 minuten beetgaar.

Bak & kook in

Snij de rode ui in blokjes van ½ cm en bak ze op matig vuur glazig in 2 el olijfolie. Voeg tijm, citroenrasp, mandarijnensap, spruitjes en wat peper en zout toe. Meng goed en kook het sap in.

Salade opmaken

Schep de bietensalade op een bord. Verdeel daar de spruitjes met ui over. Leg hier en daar een stukje geitenkaas en een noot.

 


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |