Kikkererwtensoep met spinazie en pastinaakburgers

Kikkererwtensoep met spinazie en pastinaakburgers, mmm! Dit verrukkelijke biobudgetrecept komt van kookboekschrijver Marion Pluimes. Uiteraard kan je de receptjes ook los van elkaar maken. Een soep is altijd goed en de pastinaakburgertjes doen het ook erg goed bij de lunch met een frisse salade.

Voor de kikkererwtensoep met spinazie:

  • 300 gr gare kikkererwten
  • 3 cm kombu (als je dat niet hebt dan kan je het recept nog prima maken)
  • 4 teentjes knoflook, gepeld
  • 1 ui, gesnipperd
  • een flinke scheut goede olijfolie
  • 1 eetl paprikapoeder
  • 1 eetl komijnpoeder
  • 1 winterwortel
  • 3 blaadjes laurier
  • 2 kruidnagels
  • zout, peper
  • 200 gr spinazie
  • 2-3 hardgekookt eieren

Voor de pastinaakburger:

  • 1 flinke pastinaak
  • gelijke hoeveelheid belegen kaas (in volume niet in grammen)
  • 1-2 eieren
  • 4-6 eetl gebuild meel
  • nootmuskaat
  • peper
  • bieslook
  • meel om in te wentelen
  • 2 eetl roomboter

Start met de kikkererwtensoep

Fruit eerst de ui en vervolgens de knoflook in olie met wat grof zeezout. Bak het paprikapoeder en komijnpoeder mee. Schrob de wortel goed schoon. In de soep is de schil niet erg, daar zitten juist veel goede mineralen in. Snijd de wortel in grove stukken, voeg die met de laurier en kruidnagel aan de ui toe en voeg ruim water toe. Laat dit koken tot de wortel gaar is. Voeg 3/4 deel van de kikkererwten toe en pureer alles. (wel eerst de kombu, laurier en kruidnagel verwijderen). Bepaal zelf de dikte van de soep door er meer of minder water bij te doen.

Breng verder op smaak met wat zout en peper. Voeg de hele kikkererwten toe en warm de soep goed door. Was de spinazie goed en slink deze in enkele minuten met het aanhangende water en snijd het grof. Hak de eieren klein. Serveer de soep met de spinazie en ei.

En dan de  pastinaakburgers

Schil de pastinaak en rasp deze grof. Rasp ook een dezelfde hoeveelheid kaas grof. Meng pastinaak, kaas, ei, meel, nootmuskaat, peper en bieslook. Maak er platte burgers van. Deze zijn wat ongelijkmatig maar dat is niet erg. Wentel deze door wat meel.

Bak de burgers op een niet te hoog vuur in de roomboter gaar en bruin. De kaas zal smelten en doordat er meel rondom de burgers zit, loopt het niet uit. De pastinaak wordt intussen gaar


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |