Kropslasoep met gekarameliseerde venkel en auberginepuree op toast

Kropslasoep met gekarameliseerde venkel en aubergine-puree op toast, wauw! Heerlijk als flinke lunch of als lichte hoofdmaaltijd.

kopslasoep:

  • 1 flinke kropsla
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 eetl bloem
  • 1 sjalot
  • 1 scheut sojaroom

Was en snijd de sla fijn. Houd wat fijngesneden sla apart in een bakje. Fruit een fijngesneden sjalot in een beetje olijfolie en voeg de sla toe. Roer bak kort met de bloem totdat deze begint te slinken. Voeg dan de warme bouillon toe, laat 5 minuten pruttelen en pureer dan met de staafmixer. Maak nu de gekarameliseerde venkel en de auberginepuree. De soep maak je later af met soya room.

Gekarameliseerde venkel:

  • 1 venkel
  • 1 eetl plantaardige margarine
  • 1 eetl rietsuiker
  • Zout

Snijd de venkel in dunne repen en bak deze in de hete margarine totdat de venkel begint te kleuren. Voeg dan de rietsuiker en wat zout toe en roerbak totdat de venkel licht bruin is.

Aubergine-puree:

  • 1 aubergine
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetl komijn
  • 1/2 eetl paprika
  • 1 eetl verse koriander
  • 1 eetl citroensap
  • peper, zout

Schil de aubergine en snijd in blokjes. Doe deze blokjes in een pan, samen met fijngehakte knoflook, komijn, paprika, zout en peper. Voeg er een beetje water bij en laat zachtjes gaar en zacht worden. Pureer met een staafmixer, en maak op smaak met verse koriander, citroensap, peper en zout, eventueel een beetje olijfolie.

Serveer de warme soep met sojaroom, wat fijngesneden kropsla en in iedere kom soep een eetlepel gekarameliseerde venkel. De overige venkel serveer je er apart bij. En natuurlijk toast of mooi brood voor de aubergine puree.


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |