Kruidige wortelsoep met appel-geitenkaas-tosti

kruidige wortelsoep met appel en geitenkaas

Wortel, zo goedkoop maar zo rijk van smaak en ook nog eens super gezond. Toch hebben wortels een beetje een duf imago. Met dit recept van Lisette Bossert kan hier zomaar een einde aan komen. Een heerlijk kruidig wortelsoepje geserveerd met een appel-geitenkaas-tosti, een feest voor je smaakpapillen! 

Wortels staan bekend om het hoge gehalte van beta-caroteen. Dit stofje kan omgezet worden in vitamine A dat nodig is voor het goed functioneren van de ogen. Vitamine A zit ook in veel dierlijke producten.

  • 500 gram wortel
  • 1 ui
  • 2 teen knoflook
  • ½ stengel bleekselderij
  • 1 stengel sereh of de schil van 1 biologische citroen
  • ½ el korianderzaad, grof gevijzeld
  • Mespunt cayennepeper
  • ½ liter groentebouillon
  • 4 el volle yoghurt
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • 1 handappel
  • 200 gram belegen geitenkaas
  • 8 (liefst oude) boterhammen

Kruidig wortelsoepje

Pel de ui en knoflook en snij ze grof. Snij de bleekselderij in plakken. Vijzel het korianderzaad grof. Snij de serehstengel in de lengte door midden of schil met een dunschiller de schil van de citroen. Verhit 1 el olijfolie in de pan. Bak de ui, knoflook en bleekselderij op laag vuur glazig en geurig. Voeg sereh of citroenschil, korianderzaad en cayennepeper toe, bak deze even mee. Voeg wortel en bouillon toe. Breng aan de kook en kook de soep in 15 minuten gaar.

Appel/geitenkaas -tosti’s maken

Maak in tussen tijd de tosti’s. Schil de appel en snij ze in partjes. Bak de appel in een beetje olijfolie gaar en goudkleurig. Beleg een boterham met geitenkaas / appel en wat versgemalen peper-geitenkaas en dek af met een tweede boterham. Bestrijk de buitenkant van de tosti met olijfolie. Verhit een grillpan of koekenpan op het vuur en bak de tosti’s aan beide kanten bruin.

Pureren en serveren

Verwijder de sereh of citroenschil uit de soep. Pureer de soep met de staafmixer. Verdeel de soep over vier kommen en schep in elke kom een el yoghurt. Snij de tosti’s diagonaal doormidden en serveer.


2 Comments

  1. M.A. Iguiniz Echeverria 11 maart 2014 @ 15:00

    Ik ben volledig overtuigd van het belang van biologisch en seizoen eten fruit en groenten te consumeren. Voor ons zelf als mens, onze kinderen, onze aarde en onze dieren. Ik vind heel pijnlijk om te zien dat mensen er niet van bewust zijn en dat de overheid zo weinig doet om mensen te informeren van de gevaren van het gebruik van bestredings middelen die in onze eten zit. Aan de andere kant, betalen wij en de overheid handel vol aan medische kosten. De moto “voorkomen is beter dan genezen” zou overal in Nederland verspreid moeten worden. Voor dat er nog meer kankergevallen zijn. Ik was er een.

  2. Ann 6 maart 2016 @ 19:19

    Heerlijk soepje en tosti’s! Zou graag wat meer soeprecepten van groentes zien:)

Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |