Kweeperentaart met amandelroom

Annette van Ruitenburg: “Van een Franse vriendin kreeg ik in de herfst een kist kweeperen. Heb ze allemaal schoongemaakt en gegaard in de oven, Membrillo gemaakt en Turks fruit, kweepeermosterd en sommigen gewoon heel ingevroren voor een tarte tatin of voor deze heerlijke taart! Zelfs op Texel groeien kweeperen, niet zo veel en op een bijzondere plaats in het wild namelijk een eendenkooi.”

Voor de kweeperen

  • 5 gare kweeperen zie recept*

Voor het deeg

  • 250 g bloem,
  • 1 snuifje zout,
  • 150 g boter
  • 95 basterdsuiker
  • 1 ei.

Amandelroom:

  • 175 g room
  • 175 g fijn gemalen amandelen
  • 2 eidooiers, de eiwitten kunnen gebruikt worden voor schuimkoekjes

Kweeperen garen

Kweepeer garen: Maak eerst de kweeperen schoon, er zit altijd een donslaagje op. Gebruik hiervoor een doek, geen water. Leg de kweepeer in de ovenschaal en dek het af. Plaats ze in de oven, (in de AGA de kookoven) gedurende vier uur op 100 °C. Het fruit is dan gemakkelijk te schillen. Snij de vruchten in vieren nadat ze wat afgekoeld zijn maar niet te koud want anders gaat de schil er moeilijk af. Dan klokhuis eruit snijden en ook alle oneffenheden wegsnijden.

Deeg

Bloem zeven en de koude boter met suiker en zout erbij doen. Meng alles met de vingers en voeg dan het ei toe. Deeg in een gelijkmatige rol vormen en in plasticfolie pakken en tenminste 2 uur in de koelkast laten rusten.

Amandelroom

Amandelroom: slagroom met amandelpoeder en eidooier opkloppen, gedurende drie minuten laten staan.

*De eieren scheiden en eiwitten eventueel met suiker en gemalen amandel mengen en in een oven met lage temperatuur drogen zo krijg je ook nog schuimkoekjes.

Taart maken

De taart maken we door het deeg in een dunne plakjes te snijden en de beboterde springvorm ermee te bedekken. De taart bakken met een blinde vulling (van bonen of speciaal daarvoor bestemde steentjes op bakpapier en dan op de bodem van de taart leggen) afbakken gedurende 10 minuten. Dan de stukjes kweepeer erop doen en overgieten met de amandelroom. Zet vervolgens de taart gedurende 20 minuten in de oven op 180C. Haal de taart uit de vorm wanneer het enigszins is afgekoeld.

Smakelijk!

 

 


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |