Kwetsen-compote met romige vanillevla.

kwetsen met vanillevla biobudget

Dit recept is zeker om te pruimen want het is weer kwetsen-tijd! Vandaar dat chef Lisette Bossert dit super lekkere dessert bedacht: Zelf gemaakte biologische vanillevla met kwetsen-compote….

Voor de kwetsen-compote

  • 1 kg kwetsen, pit er uit en in stukjes gesneden
  • 2 dl appeldiksap of een andere lekkere siroop zoals agavesiroop of rijststroop
  • 10 gram marmello=pectine

Voor de romige vanillevla

  • 0.5 liter halfvolle melk
  • 35 gram custard
  • 1 eidooier
  • 50 gram suiker
  • Snufje vanillepoeder
  • 200 ml room

Pruimen koken

Breng de pruimen met 1 dl diksap aan de kook en laat het een 5 minuten op een rustig vuur goed doorkoken, het vocht komt nu los uit de pruimen.

Op z’n kop

Meng de marmello met de rest van het diksap en voeg dat toe aan de kokende pruimen. Laat nog 1 minuut rustig koken en schep de compote in een paar brandschone potten. Doe de deksels er op en zet ze 10 minuten op hun kop …..

Vanillevla maken

Roer de custard glad met een scheutje koude melk, het vanillepoeder en de eidooier. Breng de rest van de melk met de suiker aan de kook. Giet een scheut kokende melk bij het custard-mengsel, roer even goed door en giet dit mengsel bij de kokende melk. Zet het vuur laag en laat de vanillevla al roerende een minuutje doorkoken. Schenk de vla in de kom en bedek de bovenkant van de vla met plasticfolie, zo voorkom je velvorming. Zet de kom in de koelkast.

Kloppen en mengen

Klop de room stijf als de vanillevla is afgekoeld. Schep de helft van de room bij de vla. Gebruik een garde om de vla los te kloppen en goed te mengen met de room. Voeg de rest van de geklopte room toe en spatel die door de vla. Zet de vla tot gebruik in de koelkast.

Serveer je zelfgemaakte vanillevla met de kwetsen- compote!


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |