Lauwwarme couscous met wortelpeterselie, pompoenpitten en citrusdressing

Woensdag, gehaktdag en vrijdag visdag? Niet in Marokko. Daar is vrijdag van oudsher couscous-dag! En met dit verrukkelijke couscous-recept van Lisette Bossert zou deze Marokkaanse traditie zomaar kunnen overwaaien naar Nederland!

Dit gerecht combineert heerlijk met een kruidige groente- tagine (stoofgerecht). Voor de ingrediënten kijk je simpelweg in je koelkast en gebruikt wat je nog hebt liggen. Is je koelkast leeg dan kun je bijvoorbeeld aan de volgende combinaties denken: kikkererwten, munt, tomaat uit blik, venkel en geroosterde amandelen, of ui, knoflook, zoete aardappel, rode peper, zwarte olijven, korianderzaad, komijn groentebouillon.

  • 200 gram couscous
  • 4 dl liter kokend water/groentebouillon
  • 25 gram boter, in blokjes
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/2 tl gemalen korianderzaad
  • 150 gram pompoenpitten
  • 700 gram wortelpeterselie
  • 1 bos bladpeterselie, grof gehakt
  • 1/2 sinaasappel
  • 1/2 citroen
  • 1/2 dl olijfolie

Niet alleen is couscous heel gezond (veel koolhydraten, vezels, vitaminen en mineralen), de productie van couscous heeft ook nog eens een lage klimaatbelasting!

Pompoenpitten en wortelpeterselie roosteren

Verwarm de oven voor op 170 graden. Snij de wortelpeterselie in blokjes van 2×2 cm. Leg ze op een bakplaat en besprenkel ze met olijfolie, peper en zout. Hussel de groente even goed door. Spreid de pompoenpitten uit op een tweede bakplaat. Schuif beide platen in de oven. Haal de pompoenpitten er na 10 minuten uit en laat de wortelpeterselie nog 10 minuten (in totaal 20 minuten) roosteren, tot ze beetgaar zijn.

Couscous maken

Doe de couscous, de boter, kaneel en korianderzaad in een schaal, giet er het hete water of bouillon op en dek de schaal af met een passende deksel of huishoudfolie. Laat de couscous 8 minuten wellen. Verwijder de deksel of folie en roer de couscous rul met een vork.

Citrusdressing maken

Rasp met een fijne rasp de schil van de citroen en de sinaasappel af, voeg die toe aan de couscous. Pers het sap uit beide halve vruchten en voeg er de olijfolie aan toe. Roer deze dressing luchtig door de couscous. Breng op smaak met peper en zout.

En we nemen een mooie schaal…

Roer met een spatel de wortelpeterselie, pompoenpitten en bladpeterselie door de couscous. Schep de couscous op een mooie schaal en serveer.

Eet heerlijk!


3 Comments

  1. Brigitte Damen 18 april 2013 @ 17:50

    Wat wordt bedoeld met wortelpeterselie. Ik ken die groente niet?

  2. natasja 19 april 2013 @ 06:57

    Dat is een ‘vergeten groente’. Verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels en boerenmarkten. Het lijkt qua uiterlijk om de pastinaak.

  3. Rina 8 december 2013 @ 18:33

    Ik heb vandaag dit recept gemaakt en gegeten….heerlijk…vooral om bij elke hap dan weer de smaak te proeven en dan weer de pompoenpit/de wortelpeterselie enz.

    Heeerlijk!

Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |