Lauwwarme jonge bietjes op gestoofd bietenloof

lauwwarme bietjes op gestoofd bietenloof

Het is voorjaar en op de markt liggen van die prachtige jonge biologische bietjes met het loof er nog aan. Thuis stop je ze vol goede voornemens in de groentela en elke keer dat je de koelkast open doet denk je “oh ja, die bietjes daar moet ik nog wat mee”. Na een paar dagen is het loof verlept en ben je een culinaire illusie armer. Vandaar een lekker makkelijk recept voor de biet én haar loof. En meteen maken hè! 

Dit gerecht is heerlijk bij lunch of diner. Serveer het bijvoorbeeld met een aardappeltortilla met knoflook-munt yoghurt.

  • 1 bos bietjes met loof
  • 1 rode ui
  • 2 teen knoflook
  • 1 el balsamico azijn
  • Bosje basilicum
  • Lekkere olijfolie
  • Peper en zout
  • peterselie

Dat beLOOFt wat!

Verwijder het loof van de bietjes en was de bladeren tot ze schoon zijn en geen zand meer achterlaten in het water.

Bieten garen

Kook de bietjes gaar, jonge bietjes zijn, afhankelijk van hun grootte, in een minuut of 20 gaar. Laat ze even schrikken onder de koude kraan en wat afkoelen en pel vervolgens de schil eraf. Snijd de bieten in parten en zet opzij.

Bietenloof

Breng een bodem water aan de kook en kook het bietenloof in 8 minuten gaar. Giet het af in een vergiet en laat uitlekken. Hak de bladeren grof en meng met wat olijfolie, peper en zout. Verwijder de blaadjes van de basilicum en scheur ze doormidden en roer ze door het bietenloof.

Uitje en knoflook fruiten

Pel en snipper de ui en knoflook. Verhit een el olijfolie in de pan, voeg ui en knoflook toe. Bak ze kort aan op middelhoog vuur en zet het gas dan laag. Bak tot de ui en knoflook goudgeel, zacht en geurig zijn. Zet het vuur weer wat hoger en voeg de balsamicoazijn toe laat het wat inkoken en breng op smaak met peper en zout. Schep de bietjes erbij en roer even goed om. Proef of je nog wat peper of zout moet toevoegen. Schep de snijbiet op een serveerbord. Verdeel daar de bietjes overheen. Garneer met wat peterselie.


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |