Lauwwarme spruitjessalade met gebakken appel, pied de mouton en een appeldressing

Verseoogst.nl daagde lezers uit spruitjesrecepten  te delen. De tien beste recepten kregen het kookboek van Ottolenghi. Nou, dat hoef je chef Lisette Bossert niet twee keer te vragen. Zij stuurde dit recept en won (natuurlijk)! En omdat ie naast erg verspruitelijk lekker, ook nog eens heel biobudget is, moest het natuurlijk ook op biobudget.nl!

Spruiten zijn rijk aan vitamine A, B1, C, kalium, magnesium, fosfor en vezels. Met een vitamine C-gehalte van 150 mg per 100 gr zijn ze de absolute koploper onder de groenten. Dat is zo’n 2 tot 3 keer zoveel als per 100 gr sinaasappel.*

  • 500 gram spruitjes, schoongemaakt
  • 150 gram pied de mouton, in plakken
  • 200 gram elstar, geschild en in partjes van 1 cm dik
  • 2 el olijfolie
  • 4 takjes tijm, de blaadjes
  • 2 tenen knoflook, gepeld en fijn gehakt
  • 0.6 dl fruitige olijfolie
  • 0.2 dl appelazijn
  • 1 el appeldiksap
  • Peper en zout

Spruitjes koken

Kook de spruitjes in koken water in 6 minuten gaar. Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan, bak je appelpartjes goudbruin en zacht, voeg de tijmblaadjes toe en hussel nog even om.

Paddenstoelen bakken

Verhit in een andere koekenpan 1 el olijfolie en bak de paddenstoelen gaar en geurig. Voeg aan het eind de knoflook toe, zet het vuur laag en gaar de knoflook zonder hem bruin te laten worden. Breng de paddenstoelen op smaak met peper en zout.

Dress  up

Meng de olie, diksap en azijn met de staafmixer tot een egale dressing, voeg peper en zout naar smaak toe. Schep de spruitjes op een voorverwarmd bord, verdeel de appelpartjes en paddenstoelen over de spruitjes. Schep 4 el dressing over het gerecht en serveer direct.

Dit gerecht combineert heerlijk met vers boerenbrood en een stuk belegen schapenkaas maar past ook heel goed bij een gebakken aardappel en een gehaktbal met mosterd.

*Bron: www.spruitjesjanatuurlijk.nl


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |