Linzenstoofpot met witte wijn

Het wordt steeds vroeger donker. Bladeren vallen van de bomen en de temperatuur daalt. Kortom, de herfst is aangebroken. Dus weg met die zomerse maaltijdsalades en kom maar op met passende herfstgerechten. Dit recept van chef Nina Brenjo (Nina’s Kitchen) kan hierbij niet ontbreken! Trouwens, dit recept kan ook prima in het wwwwinterseizoen.

Bereidingstijd: klein uurtje

  • 1 ui gesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij, gesneden
  • 2 wortels gesneden
  • Kwart kleine pompoen, of een kleine knolselderij of 1 à 2 pastinaken (of een mengsel van alle drie), in stukjes gesneden
  • 1 teentje knoflook
  • 250 gr. Puy linzen
  • 200 ml. witte wijn
  • 50 gr. bruine rijst
  • 1 bouillonblokje (kip of groenten)
  • 1 el. gesneden paprika
  • 1 el. tomatenpuree
  • Paar takjes tijm
  • Peterselie

10 minuten

Fruit in ca. 10 minuten de uien, bleekselderij, wortel, knoflook en de takjes tijm in de olie. Het moet zacht zijn maar niet gekleurd.

Nog een keer 10 minuten

Voeg de linzen en tomatenpuree toe en roer tot ze gedrenkt zijn in de olie. Voeg de wijn toe en laat het 10 minuten sudderen.

En nog een keer 10 minuten

Voeg de pompoen en/of knolselderij en/of pastinaak, het bouillonblokje, een liter water en de paprika toe. Laat dit 10 minuutjes pruttelen.

 Zolang als het duurt

Voeg de rijst en peterselie toe. Laat alles koken totdat de linzen en rijst gaar zijn. Voeg meer water toe indien nodig.

Breng op smaak met zout en peper en serveer met een stuk goed brood.

Eet h’eerlijk!

 


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |