Mascarpone- & paddenstoelen- risotto met tijm

Het bereiden van risotto kan voelen als een mantra: ‘schepje bouillon erbij, roeren, schepje bouillon erbij, roeren etc.’ Of je hiervan houdt of niet, het is het waard. Want hoe tongstrelend risotto kan zijn, bewijst Nina van Nina’s Kitchen met dit heerlijke slowfood recept.

Bereidingstijd: ca. 1 uur

  • 2 kleine of 1 middelgrote ui, fijn gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijn gehakt
  • 2 stengels bleekselderij,dun gesneden
  • 2 glazen witte wijn (ca. 400ml)
  • 300 gr. risottorijst
  • 1 l. bouillon (het liefst zelfgemaakt anders van 2 bouillonblokjes)
  • 400 gr. paddenstoelen (liefst Portobello maar kastanjechampignons kan ook)
  • 3 à 4 takjes tijm (of majoraan)
  • 75 gr. boter
  • 1-2 el citroensap
  • 100 gr mascarpone
  • zout & peper

Fruiten

Fruit de ui, knoflook en bleekselderij op een laag pitje totdat de ui glazig is.Voeg daarna de rijst toe en fruit deze een paar minuten mee totdat de rijst ook glazig is. Schenk de wijn erbij en zet het vuur hoger. Kook tot de alcohol en meest vocht verdampt zijn.

Doe een schepje er bovenop

Zet het vuur weer lager en voeg een soeplepel bouillon toe en kook al roerend tot de bouillon is opgenomen. Dan schep je een nieuwe soeplepel erbij en je herhaalt dit tot de rijst gekookt is maar nog wel een bite heeft.

Paddenstoelen

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de paddenstoelen en fruit ze op hoog vuur in de olijfolie met de tijm. Neem hiervoor een ovenbestendige pan. Na 5 minuutjes zet je de paddenstoelen in de oven. Bak ze hierin nog 10 minuten.

Mengen

Meng de paddenstoelen met de rijst. Voeg de boter toe en 1 eetlepel citroensap. Proef, en voeg desgewenst nog een lepel citroensap toe. Maak op smaak met peper en zout. Verdeel over vier borden. Schep op elk bord risotto een volle eetlepel mascarpone.

Serveer met een groene bladsalade, dungesneden rode ui met olijfolie-azijndressing.

Geniet!

Heb je nog wat risotto over? Gebruik het dan voor dit fantastische risotto-leftover-recept!

 


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |