Nieuwe aardappeltaartjes

Nieuwe aardappels, ze zijn er weer! En hoe kan je dat beter vieren dan met taart! Deze aardappeltaartjes kun je heel goed voorbereiden, vlak voordat je ze wilt serveren bak je ze in 15 minuten af. Ze zijn heerlijk bij een frisse salade en een gegrild stukje kip of vis.

Vanaf juni komen de eerste aardappelen van Nederlandse bodem. Nieuwe aardappels bevatten meer vitamine C dan aardappels die in opslag bewaard worden.

voor 4 aardappeltaartjes:

  • 4 blad bladerdeeg
  • 400 gram nieuwe aardappelen
  • 75 ml room
  • 100 ml melk
  • 2 eieren
  • klein bosje peterselie, fijn gehakt
  • peper en zout
  • 4 één-persoons soufflévormpjes

Kook in de schil

Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de aardappelen, schil ze niet en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar. Laat ze afkoelen en verwijder dan de schil. Snij de aardappelen in hele dunne plakjes.

Voor de vorm

Vet de binnenkant van de vormpjes in met boter en bedek ze met een vel bakpapier. Leg in elk schaaltje een vel bladerdeeg en duw het deeg goed tegen de wanden van het schaaltje aan, de hoeken van het deeg zullen over de rand van de vorm vallen. Prik met een vork gaatjes in het deeg.

Maak het kloppend

Klop de eieren los en hou één eetlepel van het geklopte ei apart, dat gebruik je straks voor het bladerdeeg. Meng het ei met de melk, room en wat peper en zout.

Vullen

Leg een laagje aardappel op de bodem, strooi daar wat peper, zout en peterselie overheen. Ga daarmee door tot de vormpjes vol zijn, druk de aardappelschijven lichtjes aan. Giet het eimengsel erbij tot iets onder de laatste aardappellaag. Vouw de deeghoeken over de aardappelvulling heen en kwast die in met het achtergehouden ei.

Bakken!

Bak de taartjes in 20 minuten bijna gaar. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen. Haal de taartjes uit hun vormen en verwijder het bakpapier. Tien minuten voordat je aan tafel gaat zorg je dat de oven voorverwarmd is op 180 graden. Zet de taartjes op een stuk bakpapier op een rooster en bak ze in 15 minuten bruin en krokant.


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |