Oliebollen

Er gaat niets boven een zelf gebakken oliebol! En met dit recept van Marion Pluimes kan je heerlijk variëren en experimenteren. Wat dacht je bijvoorbeeld van oliebollen met gekonfijte gemberstukjes of een snuf kardemom? En mag of wil je geen gluten en/of koemelk? Geen probleem. Marion geeft alternatieven voor een heerlijke bol! Een lekker oud en nieuw!

  • 250 g gebuild tarwemeel
  • 1 ½ theel zout
  • 1 ei
  • 12 gr verse gist
  • 2 dl melk
  • 100 g rozijnen
  • frituurolie of kokosvet

Glutenvrije oliebollen?  Havermeel is van nature glutenvrij maar meestal gecontamineerd met tarwe en dus gluten, als je geen voedselovergevoeligheid hebt voor gluten kun je gewoon havermeel van de natuurvoedingswinkel gebruiken, heb je wel een voedselovergevoeligheid, neem dan de gegarandeerde glutenvrije variant.

Meng meel en zout. Maak een kuiltje in het meel en breek het ei erin. Verwarm de melk tot lauw. Meng de gist met de lauwe melk en schenk dit in het kuiltje. Roer vanuit het midden enige minuten tot een glad beslag. Het beslag moet in stukken van de lepel vallen. Voeg de gewassen en goed uitgelekte krenten en rozijnen toe. Het beslag toedekken en op een warme plaats 1 uur laten rijzen. Verhit het frituurvet en vorm met twee vet gemaakte lepels oliebollen, laat deze direct in de olie glijden. De oliebollen na drie min. keren, (gaat meestal vanzelf) en dan nog 2 min goudbruin en gaar bakken in frituurolie bij 170°c.

Variaties:

  • Wil je geen tarwe: gebruik dan speltmeel en/of speltbloem
  • Wil je geen gluten: gebruik dan een combinatie van rijstmeel, havermeel* en boekweitmeel. Vervang dan de gist door 2 eetl bakpoeder, laten rijzen is dan niet van toepassing.
  • Wil je geen koemelk: gebruik dan geitenmelk, havermelk of rijstmelk
  • Wil je wat luxer: gebruik in plaats van rozijnen wat dadelstukjes, abrikozenstukjes, gekonfijte gemberstukjes of gekonfijte sinaasappelstukjes
  • Verwerk een snufje vanillepoeder, kaneelpoeder, een mespuntje piment of wat kardemompoeder in het beslag

 

 

 

 


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |