Pastinaaksoep met gepofte knoflook

Voor de aardappel at men massaal pastinaak Nu behoort het tot de vergeten groenten… Jammer want met zijn typische anijs-achtige smaak, is het een bijzonder lekkere smaakmaker. Lisette Bossert breekt met dit recept een lans voor de witte wortel. Met deze soep wil iedereen weer aan de pastinaak!

Pastinaak wordt vaak gezien als wintergroente terwijl het al in de zomer geoogst kan worden. Dit omdat sommigen de groente lekkerder vinden als de vorst er overheen is geweest.

  • 800 gram pastinaken
  • 1 bol knoflook
  • 2 uien
  • scheut olijfolie
  • tak rozemarijn
  • rasp van de schil van een 1/2 citroen
  • 2 blokjes groenten- of kruidenbouillon
  • peper en zout

(Op de) pof

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de bol knoflook op een rooster in de oven en pof hem in 30 minuten gaar en geurig. Laat hem wat afkoelen.

Aan de kook

Verhit een scheut olijfolie in een soeppan. schil de uien en snijd ze in stukken. Bak ze op zacht vuur gaar en goudkleurig, duurt ongeveer 20 minuten. Voeg rozemarijn en citroenschil toe, smoor nog een paar minuten mee. Schil de pastinaken en snijd ze in grove stukken. Voeg zoveel water (ongeveer een liter) toe dat de pastinaken ruim onder staan. Breng het water aan de kook en kook de pastinaken gaar.

In de soep

Snijd de kroon van de bol knoflook af en pluk met een puntig mesje de helft van de knoflook uit hun schil. Voeg ze toe aan de soep samen met de bouillonblokjes. Verwijder de tak rozemarijn. Pureer de soep met een staafmixer. Als je de soep nog te dik vindt kun je wat water toevoegen. Breng op smaak met peper en eventueel wat extra zout.

Wat doe je nu met de rest van de knoflook? Prak de tenen fijn en meng door wat roomboter met een beetje peper en zout. Goed stuk brood erbij en je hebt een heerlijke lunch.

 


2 Comments

  1. tat 15 maart 2013 @ 13:50

    Wel zonde om de oven helemaal op te warmen alleen voor het poffen van een bolletje knoflook?

  2. natasja 19 maart 2013 @ 17:56

    Ik bak meestal gelijktijdig iets anders mee in de oven. Een brood of een quiche bijvoorbeeld.

Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |