Pizza met witlof en gorgonzola dolce

pizzadeeg

Dit gerecht vind je niet op de kaart van patron cuisinier Arnold Meulenbeld van restaurant Deeg te Utrecht. Wel vind je het regelmatig bij hem thuis op tafel. Deze pizza is namelijk grote favoriet van familie Meulenbeld en wie weet ook snel van jou! Het recept is bij hem afhankelijk van wat er precies in huis is. Hieronder vind je de basis waar je eindeloos op kunt variëren.

Voor het deeg:

  • 300 g bloem
  • 9 g gist
  • 195 g water
  • 6 g zout

Voor de topping:

  • 3 tomaten
  • 500 g witlof
  • 100 g gedroogde tomaten
  • 75 g rucola
  • 50 ml extra vierge olijfolie
  • 100 g mozzarella
  • 100 g gorgonzola dolce
  • 90 g (taggische) olijven
  • 25 g pijnboompitten of een goedkoper alternatief (waarschuwing: pijnboompitten zijn anno nu erg duur en maken het recept boven het budget)

Voorbereiden: 1 uur/ Bakken: 10 minuutjes

 

Pizza van eigen deeg

Maak deeg van de eerste vier ingrediënten en laat het minimaal een uur rijzen op een warme tochtvrije plek.

Pasta voor op pizza

Rooster de (pijnboom)pitten in een droge koekenpan of in de oven op 180 C. Snijd de verse tomaten in vieren en verwijder de zaden en het vocht. Draai dit samen met de rucola, gedroogde tomaten, olijfolie, en desgewenst peper en zout tot een pasta

Topping

Snijd de witlof in kleine reepjes en blancheer ze kort. Dit haalt deels de bittere smaak weg. Laat de witlof afkoelen en druk er zoveel mogelijk vocht uit.

Snijd de kazen in kleine stukjes en de olijven in de lengte in tweeën.

Het leukste gedeelte…

Sla het deeg terug en rol uit tot de grootte van de plaat die je in de oven gaat doen. Smeer eerst de pasta uit en beleg je deeg vervolgens met de witlof, kazen en de olijfstukjes.

Afbakken in de oven en laat je positief verbazen over je creatie! Serveer met een eenvoudige groene salade. Geniet!

 


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |